Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Medisch specialisten draaien zondagsdienst

Mark van Dorresteijn
De medisch specialisten draaien donderdag 7 oktober een zondagsdienst. Ze doen dat uit protest tegen plannen van het kabinet en Tweede Kamer om de ziekenhuiszorg anders te organiseren. Dat maakte de Orde van Medisch Specialisten vandaag bekend.
Medisch specialisten draaien zondagsdienst

Volgens de Orde van Medisch Specialisten is de actie nodig om de minister van VWS ervan te overtuigen dat het doorvoeren van de wetswijzigingen grote gevolgen zal hebben voor de kwaliteit van de gezondheidszorg.

Uitvoering zondagsdienst

De medisch specialisten proberen tijdens de actie de nadelen voor de patiënten tot een minimum te beperken. “We zorgen er wel voor dat er meer dokters dan op een normale zondagsdienst in het ziekenhuis aanwezig zijn”, aldus Janko de Jonge, voorzitter van het Landelijk ActieComité van de Orde van Medisch Specialisten. “Zo kunnen we eventuele incidenten goed blijven opvangen. We willen de hinder voor patiënten zo klein mogelijk houden. Uiteraard gaat de spoedeisende hulp gewoon door. Daarnaast zullen de specialisten in de ziekenhuizen op deze dag ook juist extra patiëntgerichte activiteiten organiseren.”

Kostenbeheersing

Het kabinet en de Tweede Kamer willen dat ziekenhuisbesturen voortaan het geld voor behandelingen verdelen onder specialisten. Artsen die goede kwaliteit leveren en weinig fouten maken, kunnen in dat systeem een hoger salaris krijgen. De politiek hoopt op die manier de kosten beter te kunnen beheersen. De laatste jaren blijken de specialisten steeds vele miljoenen meer te kosten dan verwacht.

Verlies aan kwaliteit

De artsen zijn furieus over het plan. Ze stellen dat bestuurders van ziekenhuizen geen verstand van medische zaken hebben. Ze voorspellen dat de zorg door de maatregelen aan kwaliteit zal inboeten. Ook zullen er volgens hen weer wachtlijsten ontstaan, omdat specialisten in feite in loondienst komen en minder uren zullen maken.

Actie

De Orde had de minister per brief gevraagd om uiterlijk 7 september in overleg te treden om tot een constructieve oplossing te komen. De minister heeft op deze brief niet gereageerd. Daarom is nu besloten over te gaan tot actie, aldus de Orde. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

VWS wil specialisten extra korten in 2011 en 2012

Specialisten draaien demonstratief zondagdiensten

Specialisten bij elkaar voor protestacties

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.