Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medisch specialisten kritischer over ict dan huisartsen

Bert Bukman
Medisch specialisten ervaren meer problemen met digitale uitwisseling van zorginformatie dan huisartsen. Nader onderzoek is nodig over de vraag waarom dit zo is, schrijven Nictiz en NIVEL in de eHealth Monitor 2017.
Uitwisseling LSP
HET LSP voldoet volgens de hoogste Nederlandse rechter aan de wet

Uit de eHealth Monitor blijkt dat huisartsen positief zijn over de elektronische uitwisseling van gegevens met andere zorgverleners. Meer dan de helft van de huisartsen meent dat deze systemen hen voldoende informatie bieden om hun werk goed te kunnen doen. Ook verbetert naar hun idee de overdracht van patiënten van de ene arts naar de andere. Tot slot zijn de systemen volgens de huisartsen het afgelopen jaar ‘merkbaar beter’ geworden.

Niet naar behoren

Bij de medisch specialisten is het beeld heel anders. Bijna de helft meent dat de elektronische systemen ‘niet naar behoren’ werken. Vier op de tien medisch specialisten vinden dat deze systemen hen niet in staat stellen om gegevens uit te wisselen met andere zorgverleners. Daarnaast vindt slechts 28 procent dat deze systemen het afgelopen jaar merkbaar beter zijn geworden. Dit is net iets meer dan helft van het aantal huisartsen dat het eens is met deze stelling.

Koppeling aan het EPD

Volgens alle ondervraagde artsen ontbreekt het aan bepaalde voorwaarden voor de elektronische uitwisseling van gegevens, aldus de eHealth Monitor. Dat geldt onder meer voor de koppeling van de systemen aan het EPD.

Om het verschil te verklaren tussen huisartsen en medisch specialisten, is nader onderzoek nodig, aldus de Monitor. Daarnaast moet de verbetering van ict-systemen hogere prioriteit krijgen.

Vertrouwen in kansen

Over het algemeen hebben artsen wel vertrouwen in de kansen van digitale uitwisseling. Volgens een meerderheid van 85 procent draagt dit positief bij aan het beeld dat zij hebben van de patiënt. Ongeveer 80 procent van de ondervraagde artsen vindt dat alle zorgverleners in Nederland zouden moeten werken met hetzelfde EPD. De cijfers voor huisartsen en medisch specialisten verschillen wat dat betreft weinig.

Voor het onderzoek zijn in totaal 870 huisartsen en 1415 medisch specialisten benaderd. Zij ontvingen een digitale vragenlijst. 290 huisartsen en 246 medisch specialisten hebben deze vragenlijst beantwoord.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.