Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medisch specialisten willen aandacht voor dure zorg

Redacteur Zorgvisie
De verkiezingscampagne gaat te veel over het eventueel afschaffen van het eigen risico, en te weinig over dure behandelingen. Dat zeggen medisch specialisten tegen de NOS.
PilGeld-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

De specialisten pleiten daarom voor meer aandacht voor zorg die mogelijk onbetaalbaar wordt in de toekomst. Nieuwe, dure behandelingen leggen volgens hen druk op de totale zorguitgaven en het is tijd dat de politiek zich mengt in de discussie hier over, vinden ze. ‘Er komen steeds meer behandelingen die heel erg duur zijn. Op een bepaald moment is dat voor ons als maatschappij niet meer te dragen. De vraag is dus: wat hebben we voor elkaar over? Dat kan niet ongelimiteerd zijn’, zegt cardioloog Tom van Loenhout tegen de NOS.

Stijging uitgaven aan zorg
Uit berekeningen van het CBS blijkt dat er in 2015 in totaal 95 miljard euro aan de zorg werd besteed. Hoewel de zorguitgaven minder stegen dan in 2014, stegen ze wel. Vooral de uitgaven aan geneesmiddelen namen sterk toe, met 3 procent. Dat is meer dan de stijging aan zorguitgaven in totaal, die op 0,8 uitkwam. Tussen 2011 en 2014 stegen de kosten voor kankermedicijnen daarnaast met 80 procent. De medisch specialisten hopen dat de politiek deze stijging in het vizier heeft. ‘Daar hebben we als medisch specialisten veel aandacht voor gevraagd’, zegt Haiko Bloemendal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie. Hoewel de aandacht er destijds wel kwam, was dat volgens hem niet van lange duur. ‘Zo hebben we een werkgroep dure geneesmiddelen gehad die een rapport aan Schippers heeft overhandigd, waarin ook de urgentie van het thema genoemd wordt. Maar daar horen we nu niets meer over.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.