Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

`Medische opleiding wordt hekkensluiter van Europa`

De voorstellen uit het Regeerakkoord om de opleidingsduur van medisch specialisten met een derde terug te brengen zijn zeer zorgelijk. Dat zegt de nieuwbenoemde hoogleraar medische vervolgopleidingen aan de Universiteit Leiden, Joep Dörr. Het voorstel is volgens hem gebaseerd op een Europese richtlijn uit de vorige eeuw.
`Medische opleiding wordt hekkensluiter van Europa`

`Onacceptabel en disproportioneel`, oordeelt Dörr in zijn oratie. `Geen enkel Europees land hanteert deze minimumduur. Door de duur van onze medische vervolgopleiding te conformeren aan die richtlijn worden we de hekkensluiter van Europa`.

Herhaalde training

Dörr schenkt in zijn openbare les aandacht aan de recente veranderingen in de opleiding van medisch specialisten in Canada, Denemarken èn Nederland. Verschillende ontwikkelingen dwingen veranderingen af. Het medisch specialisme is een ambacht dat in de opleiding intensieve en herhaalde training vergt. Tegelijkertijd vraagt de patiënt, vragen medisch technologische ontwikkelingen, concentratie van zorg, demografische en epidemiologische veranderingen om een medisch specialist die kan communiceren, samenwerken, processen kan leiden.

Vergaande ingrepen

In Nederland hebben deze nieuwe eisen en ontwikkelingen geleid tot een ingrijpende herziening van de opleidingen in 2011, mede op verzoek van de overheid. Twee jaar later komt die overheid met twee vergaande ingrepen: een korting op het opleidingsfonds en een ingreep in de duur van de opleiding. Joep Dörr maant in zijn oratie tot bezinning. Nederland beschikt naar internationale standaarden over een uitstekende medisch specialistische zorg. `Ik meen ook te mogen concluderen dat onze medische opleidingen de basis leggen voor deze goede kwaliteit van zorg`, zegt hij. Aanpassingen zijn nodig, maar laten we het goede behouden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.