Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Medische vervolgopleidingen zetten in op samenwerking

Mark van Dorresteijn
Vertegenwoordigers van alle regio's voor medische vervolgopleidingen hebben tijdens de Invitational Conference OOR 2.0 op woensdag 27 april de mogelijkheden voor samenwerking besproken.
Medische vervolgopleidingen zetten in op samenwerking

Edith ter Braak (UMC Utrecht) zei op het congres dat het belangrijk is dat de acht Onderwijs- en Opleidingsregio’s (OOR’s) samenwerken. “We zijn allemaal bezig om de kwaliteit en de innovatie van de medische vervolgopleidingen gestalte te geven. Het is dit jaar voor het eerst dat het ministerie van VWS de verdeling van subsidies voor kwaliteitsverbetering aan de OOR’s zelf overlaat. Het is een uitdaging om dat met zijn allen tot een goed eind te brengen. Daarom is het van het grootste belang dat er kruisbestuiving plaatsvindt binnen en tussen de verschillende opleidingsregio’s.”

Gezonde concurrentie

“De Onderwijs- en Opleidingsregio is een oplossing voor veel problemen waar we voor staan”, meende Hans van der Schoot, bestuurslid Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. “Umc’s en algemene ziekenhuizen hebben hun langste tijd als zelfstandige eenheden gehad. Zij zullen langzaam opgaan in netwerken voor patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap. De OOR is daarbij een belangrijk ordenend principe. Ook de kwaliteit kun je eigenlijk niet meer meten per opleiding, maar wel per regio. Zo ontstaat tussen de verschillende regio’s een gezonde concurrentie.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Gamen verplicht voor laparoscopisch chirurg in opleiding

Ziekenhuizen krijgen opleidingsgeld naar rato

Fonds moet ziekenhuisopleidingen stimuleren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Er staat “zo ontstaat tussen de regio’s een gezonde concurrentie”, ik lees dat dmv samenwerking concurrentie kan worden voorkomen. Concurrentie tussen de regio’s was toch al zwak, want zolang er een numeris fixus is zal er niet worden geconcurreerd. Concurrentie binnen de regio’s om de (hoge) opleidingsgelden wordt ook voorkomen doordat de UMC’s samen optrekken en daarmee andere opleidingscentra aan de kant kunnen houden met slikken of stikken contracten, die overal in Nederland gelijk zullen zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.