Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medische zorg asielzoeker op de schop

Over twee jaar krijgen asielzoekers geen medische dienstverlenig meer van de Medische Opvang Asielzoekers (MOA).
Medische zorg asielzoeker op de schop

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) heeft de raamovereenkomst voor preventieve zorg aan asielzoekers met het MOA opgezegd. Contractueel loopt determijn waarin de GGD’ers van het MOA medische zorg verlenen aan asielzoekers nog twee jaar.

Kwetsbaar

De GGD Nederland betreurt dat deze samenwerking met het COA zonder overleg en afstemming is opgezegd. Volgens de organisatie zijn asielzoekers een kwetsbare groep hulpvragers. “Wij hebben op alle AZC’s praktijkverpleegkundigen die dossiers aanleggen en tolken kunnen inschakelen”, zegt GGD-voorlichter Paul Custers. “Het huidige systeem werkt goed omdat we kunnen inschatten wat iedere asielzoeker voor hulp nodig heeft, wat een vrij complexe vraag is. We zijn benieuwd hoe dit anders en goedkoper zou kunnen. We hebben hier nog niets over gehoord.”

Verantwoordelijkheid

De bedoeling van de opzegging is de zelfredzaamheid van asielzoekers verhogen. Daarnaast valt de beslissing van COA in de lijn van het kabinetsbeleid dat jaren geleden stelde dat gezondheidszorg voor asielzoekers reguliere zorg is. “We gaan de komende twee jaar kijken hoe we de medische hulpverlening voor asielzoekers kunnen verbeteren”, zegt COA-woordvoerder Twan Moors. “Hoe dit eruit gaat zien is nog niet duidelijk, het moet in ieder geval helderder worden waar de verantwoordelijkheid ligt voor de patiënt: bij de verpleegkundige op het AZC of de huisarts.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.