Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Meer EHBO-kennis levert ziekenhuizen miljoenen op’

Mark van Dorresteijn
Als Nederlanders zelf meer kennis opdoen over de verzorging van eenvoudige huis-tuin-en- keukenongelukken, zouden ziekenhuizen miljoenen kunnen besparen. Dat stelt Marcel Levi, voorzitter van de raad van bestuur van het Amsterdamse AMC-ziekenhuis. Hij roept Nederlanders op om meer te leren over EHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken.
‘Meer EHBO-kennis levert ziekenhuizen miljoenen op’

Levi becijferde dat ongeveer 4500 van de 40.000 bezoeken die per jaar naar de afdeling voor spoedeisende hulp worden gebracht, makkelijk door de mensen zelf hadden kunnen worden afgehandeld, als ze enige basiskennis van medische verzorging hadden gehad.

Besparing: half miljoen

De voorzitter denkt bijvoorbeeld aan het verzorgen van een kleine snijwond of een oppervlakkige brandwond. Volgens hem kost een bezoek aan de spoedafdeling van een ziekenhuis al snel 100 euro. Zijn ziekenhuis zou alleen al een half miljoen per jaar kunnen besparen aan die eenvoudige zorg. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Het Nederlands Rode Kruis start online EHBO-cursus

E-learning-website voor EHBO en reanimatie

Geneeskundestudenten krijgen EHBO-cursus

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

 1. Het ligt aan de grote ziekenhuizen zelf, doordat ze hun SEH open hebben gesteld voor iedereen. In ons ziekenhuis kan men alleen via de huisarts of met de ambulance naar de SEH. De genoemde kleine EHBO komt dus nooit op onze SEH, maar wordt door de huisarts of op de huisartsenpost gezien. En zo hoort het ook.

 2. Lees alle reacties
 3. Volgens mij wil je een onderliggend probleem bespreekbaar maken, voor mij is namelijk niet duidelijk wat je wilt bereiken.
  *Moeten alle mensen EHBO cursussen gaan volgen
  *Het AMC wil het tekort op de begroting terugdringen
  *Het AMC wil voorkomen dat echte acute hulp in het gedrang komt
  Ik vind ook dat mensen geen onnodig gebruik moeten maken van (dure) zorg en dat zelfredzaamheid en zelfzorg op een hoger plan getild moeten worden, maar wat wil je hier nou bespreekbaar maken.
  Ik begrijp dat als deze patiënten niet zouden komen, dat een besparing zou opleveren van een half miljoen. Begrijp ik het dan ook goed als ik stel dat je geen, of te weinig vergoeding krijgt voor geleverde diensten? Of vind je als organisatie dat je betaald moet worden voor de diensten die je levert dan zou je de rekening ook nog aan de patiënten kunnen geven, dan lost het probleem zich vanzelf op.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.