Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer hoofdletsel bij ouderen door val in en om het huis

Meer ouderen belanden in het ziekenhuis doordat zij hun hoofd hebben bezeerd. Volgens het CBS is de belangrijkste oorzaak een val in en om het huis. Veiligheid-NL ontwikkelde een rekenhulp voor beleidsmakers bij gemeenten en zorgorganisaties waarmee ze bij ouderen heel snel de kosten versus baten van valpreventie kunnen bekijken.   
Val Over Het Tapijt

In 2016 werden ongeveer negenduizend 65-plussers opgenomen in het ziekenhuis met hoofdletsel, dat is 31 procent meer dan in 2013. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Meer ouderen

De toename wordt niet veroorzaakt doordat het aantal ouderen toeneemt. Het aantal 65-plussers is van 2013 tot 2016 weliswaar gegroeid met 9 procent, maar ook als hiermee rekening wordt gehouden, komt hoofdletsel bij deze groep steeds meer voor.

Ook een toename fatale vallen ouderen

Ook het aantal dodelijke vallen neemt toe, met name bij 90-plussers. Tussen 2013 en 2016 is het aantal dodelijke slachtoffers van een val in deze leeftijdscategorie met 39 procent gestegen tot 1308.

Kosten versus baten valpreventie-activiteiten

Veiligheid-NL ontwikkelde samen met Vilans en het Erasmus MC de Rekenhulp. Hiermee krijgen beleidsmakers en beslissers binnen gemeenten, zorgverzekeraars, zorgorganisaties, GGD en gezondheidscentra door het beantwoorden van drie vragen direct inzicht in de kosten versus de baten bij het inzetten van valpreventie-activiteiten voor thuiswonende ouderen.

Hoogbejaarden vallen vaker

Bij hoogbejaarden komen hoofdletsels vaker voor dan bij jongere 65-plussers, blijkt uit het eerdergenoemde CBS-onderzoek. In 2013 werden 46 op de tienduizend 80-plussers met hoofdletsel opgenomen in het ziekenhuis en dat aantal nam toe tot 56 in 2016. Bij de 65- tot 80-jarigen groeide dit aantal van 14 naar 18 per tienduizend personen.

Toenemende aandacht voor hoofdletsel

Vallen is al jarenlang de belangrijkste oorzaak van hoofdletsel bij ouderen. Het aantal klinische ziekenhuisopnamen hiervoor stijgt sinds de eeuwwisseling. In 2011 deed traumachirurg Klaas Hartholt promotieonderzoek naar hoofdletsels. Hij verzamelde gegevens uit de database van de Landelijke Medische Registratie van alle 65-plussers die in 1986-2008 opgenomen werden omdat zij hun hoofd bezeerden – schedelfracturen, hersenschuddingen en -kneuzingen of bloedingen – door een val. Hij verklaarde de resultaten toen door de toename van de levensverwachting, toenemende aandacht voor hoofdletsel, nieuwe richtlijnen en verbetering van de beeldvormende diagnostiek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.