Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Meer medezeggenschap is geen eenvoudig trucje

Corine Lutz
Op het congres Zeggenschap in de zorg spreekt bestuurder Peter van den Broek over nieuw zeggenschap bij Amarant. Hij beantwoordt alvast vijf vragen naar aanleiding van deze nieuwe manier van werken.
Premium

Amarant is een andere weg

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Hier gaan wij het ook over hebben, met clientenraden, bestuurders, managers en toezichthouders. Want hoe kom je tot deze cultuurverandering, wat is gedeeld leiderschap/strategisch partnerschap en wat vraagt dat van de partijen in de ‘Gouden driehoek’ en van cliëntenraden in het bijzonder? Die klagen nogal eens dat ze te laat, te weinig of niet op de goede manier betrokken worden. Daar kunnen (lees: moeten) zij zelf wat aan doen!

   • Een goed en serieus stuk. En we praten hier al jaren over. Maar het lijkt steeds niet veel verder te komen dan woorden, ondanks alle goede bedoelingen. Vooral die nieuwe woorden die overkomen als open deuren, ze irriteren. Zeggenschap, reablement, etc etc. Ik zou van deze bestuurder graag horen WAT ze nu dan precies niet meer doen / weglaten. Welke controles, welke protocollen, welke vergaderingen en projecten. De aanbeveling: kijk in je eigen organisatie wat werkt snap ik wel, maar ik denk dat velen geholpen zouden zijn met concrete voorbeelden. Als organisaties zo flexibel waren en “out of the box” dan hadden we deze problemen niet. Wel heel inspirerend is de opmerking dat we niet top down moeten bedenken wat we gaan weglaten en hoe. En de IGJ moet niet iedere keer als boeman van stal gehaald. Ook moet je niet aan de IGJ vragen hoe je een overbodig lijkende controle-procedure weg kunt laten. Dan reageren ze met verantwoordingseisen en bewijsmateriaal, dat nog meer tijd kost dan de gewraakte procedure.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.