Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Meer medische informatie op de rekening

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Er komt meer informatie op de rekening te staan van patiënten. Vanaf 2014 is een begrijpelijk kostenoverzicht verplicht.
Meer medische informatie op de rekening

Dat heeft minister Edith Schippers gisteren toegezegd in een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer.

Extra controle

De Tweede Kamer hoopt dat alle extra controlerende ogen die een rekening bekijken ‘wittejassencriminaliteit’ voorkomen. Volgens de minister geven zorgverzekeraars al steeds meer inzicht in de rekeningen: ‘Wij willen het nog duidelijker. Het moet wel iets worden waar iedereen blij mee is’. Schippers zegt met de verzekeraars te gaan overleggen over de manier waarop het overzicht beter kan en hoe het niet alleen digitaal, maar ook op papier beschikbaar kan komen.

Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars Nederland drong al eerder aan op meer medische informatie op de declaraties. Daarmee kunnen de verzekeraars fraude beter opsporen. Vooral declaraties in de ggz zijn hen een doorn in het oog omdat daar vaak alleen de tijd van het consult, het bedrag en de zorgverlener op staan. Schippers liet weten dat het aanpakken van foute declaraties en oplichting ook voor haar prioriteit heeft.

Fraude

Zorgverzekeraars zeggen vorig jaar 167 miljoen euro te hebben bespaard door een betere controle op declaraties. Zeker 800 miljoen euro zou zijn bespaard op declaraties die direct zijn afgewezen omdat ze dubbel werden ingediend of vanwege het bereiken van een vergoedingslimiet. In 2011 zou voor een bedrag van 7,7 miljoen euro aantoonbare zorgfraude gepleegd zijn.

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ja waar is dat geld???
  Bij de iza krijg je ook toren hoge rekeningen .
  Eigenbijdragen.
  Hoge rekening medicijnen,terwijl je op de rekening bedragen ziet en niet waar voor je moet betalen.
  En na herhaald verzoek dat ook niet krijgt.
  Dit jaar blijkbaar alles zelf betalen ,wat vorige jaren in pakket zat??????/
  Zo las ik dat dit ook gebeurt,
  Dit jaar al 575 euro betaald.
  Klopt geen reet van

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.