Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer mensen overleven Intensive Care

Het percentage patiënten dat een opname op een intensive care afdeling van een Nederlands ziekenhuis overleeft is de afgelopen jaren gestegen en staat internationaal gezien op een hoger niveau dan gemiddeld. Dit blijkt uit de voor het eerst gepubliceerde cijfers van de stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) over sterfte gedurende opname op een intensive care afdeling (IC) in Nederland.
Meer mensen overleven Intensive Care
Foto: ANP - Koen van Weel

Uit de cijfers blijkt dat de sterfte in Nederlandse IC’s 30 procent lager is dan op basis van de internationale (Amerikaanse) benchmark kon worden verwacht. Bovendien daalt de mortaliteit met de jaren. Als het risico om te overlijden op 1 wordt gesteld (de Standard Mortality Ratio of SMR in de APACHE IV methodiek) dan was dat risico in een Nederlandse IC in 2013 slechts 0,7, en dat cijfer is de afgelopen vijf jaar gedaald van 0,85 (2009). De gemiddelde behandelduur toont een ook een daling, namelijk van 3,35 dagen in 2009 tot 3 dagen in 2013.

Kwaliteit

‘We laten zien dat de IC-zorg in Nederland van goede kwaliteit is en ieder jaar weer beter wordt — mede omdat de intensivisten in Nederland zich daarvoor onvermoeibaar blijven inspannen’, zegt voorzitter Dave Dongelmans van de stichting NICE, tevens intensivist in het AMC te Amsterdam. In de stichting NICE werken 84 IC’s samen, ofwel bijna alle IC’s van Nederland.

Bij patiënten die belanden op een IC is sterfte natuurlijk een reëel gevaar omdat ze lijden aan serieuze, levensbedreigende aandoeningen of zware ongelukken hebben meegemaakt. De cijfers houden echter rekening met de toestand van de patiënt en de daarbij horende sterftekans.

Gegevens

Intensive care afdelingen (IC’s) van Nederlandse ziekenhuizen werken al bijna 2 decennia samen in de stichting NICE om door middel van het verzamelen van gegevens hun kwaliteit te meten en te verbeteren. NICE werkt samen met de afdeling Klinische Informatiekunde van het AMC om de verzamelde gegevens te bewerken en indicatoren over IC zorg in Nederland terug te koppelen naar de ziekenhuizen. Dat gebeurde tot op heden achter gesloten deuren. In het kader van transparantie verschijnt nu het eerste jaarboek van NICE: Focus IC. Jaarboek 2013, waarmee inzicht wordt gegeven in de patiëntenpopulatie en de kwaliteitsindicatoren van IC zorg in Nederland. ‘We hebben besloten tot het openbaar maken van de gegevens om inzicht te geven in de getallen achter de IC zorg in Nederland en om verantwoording af te leggen over het gebruik van publieke middelen. Dat past in deze tijd en zowel onze deelnemers als onze stakeholders vroegen hierom’, zegt Dongelmans.

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.