Meer openheid over fouten verkleint kans op herhaling

Acht van de tien artsen en verpleegkundigen krijgen tijdens het werk te maken met een incident. Onvoldoende begeleiding naderhand in de eigen organisatie, vergroot de kans op meer fouten. En als de professionals betrokken raken bij een tuchtzaak, dan vergroot dat ook de twijfel over het eigen kunnen en het risico op fouten. Als de taboesfeer rond fouten verdwijnt, komt dat dus ten goede aan de professional en de patiënt. Er lijkt een positieve kentering gaande.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Dat zoveel zorgverleners te maken hebben met incidenten, blijkt uit een onderzoek onder 6.878 artsen en verpleegkundigen in dertig Nederlandse ziekenhuizen, zo meldde Zorgvisie gisteren. Het onderzoek is uitgevoerd door het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid van de KU Leuven, binnen het Leernetwerk peer support in de zorg.

Impact incident

Dat een medisch incident grote impact heeft op de patiënt en diens naasten, spreekt voor zich. Maar ook voor de betrokken professional zijn de gevolgen vaak groot.  Het komt voor dat de zogeheten second victims symptomen van posttraumatisch stressstoornis (PTSS) ontwikkelen, met een verhoogd risico voor de patiëntveiligheid tot gevolg.

0
1250

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.