Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer orgaandonaties door nieuwe methode

Mark van Dorresteijn
Het aantal orgaandonaties is flink toegenomen door een nieuwe methode in ziekenhuizen in de vier noordelijke provincies. Dat liet het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) maandag weten na berichtgeving door RTL Nieuws.
Meer orgaandonaties door nieuwe methode

Bij de nieuwe methode, een pilotprogramma dat nu bijna 2 jaar loopt, informeren gespecialiseerde medici vakgenoten over hoe ze bijvoorbeeld de moeilijke vraag over het doneren van organen aan nabestaanden kunnen stellen. “De professional heeft de hoofdrol; de behandelend arts stelt de vraag”, aldus de projectleider van het project uit het UMC.

Het ziekenhuis, dat leiding gaf aan het programma, kreeg daarvoor een subsidie van 1,9 miljoen euro. Het hoopt dat het systeem later dit jaar landelijk wordt ingevoerd.

Toestemming

Het aantal keren dat de familie toestemming gaf voor donatie als de overledene niet geregistreerd stond in het donorregister, was in 2008 nog 33 procent. In de eerste helft van dit jaar is dat gestegen naar 52 procent. Vorig jaar zijn er 29 orgaandonatieprocedures uitgevoerd in de noordelijke regio. In de eerste helft van dit jaar was dat aantal – met 24 – al bijna gehaald. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.