Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer overlast verwarde personen gemeld

Redacteur Zorgvisie
Twee derde van de Nederlandse gemeenten ondervond in 2015 meer overlast door verwarde personen dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers die de politie openbaar heeft gemaakt.
Sirene-Fotolia-400.jpg
Fotolia.

In totaal werden er vorig jaar bij de politie 52.000 meldingen gedaan over incidenten met verwarde personen. Nu.nl meldt dat dit een stijging is van 17 procent ten opzichte van eerdere jaren. ‘Uit de cijfers blijkt dat de politie steeds vaker moet uitrukken vanwege overlast door verwarde personen. Het gaat dan om kleine opstootjes, maar soms ook om incidenten waarbij iemand in verwarde toestand een bedreiging vormt voor zichzelf of zijn omgeving’, schrijft de politie in een persbericht. ‘Agenten komen in de praktijk geregeld bij dezelfde verwarde personen en zijn er soms uren mee bezig. Vaak is het erop afsturen van een agent niet dé oplossing. Iemand met psychische klachten is geen crimineel, maar een patiënt. Die heeft vaak meer baat bij opvang door hulpverleners.’

Meer overlast in steden
In twee derde van alle gemeenten werden er vorig jaar meer meldingen over incidenten met verwarde personen gedaan dan vorig jaar, blijkt uit de cijfers. Vooral in de grote steden kwamen er in 2015 bij de politie veel meer meldingen binnen over overlast dan voorgaande jaren. In Utrecht nam de hoeveelheid meldingen met bijna 28 procent toe. In Rotterdam was dit bijna 25 procent en in Amsterdam was een nog kleinere stijging te zien, van ruim 9 procent. Er zijn ook gemeenten waarin juist minder meldingen van incidenten met verwarde personen werden gedaan. In Den Haag daalde dit aantal bijvoorbeeld met ruim 6 procent.

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.