Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer thuisbehandelingen long- en borstkanker

Zilveren Kruis wil dit jaar met 10 procent van de ziekenhuizen afspraken maken om immuno- en chemotherapie thuis bij de patiënt toe te dienen. De focus ligt op de behandeling van long- en borstkanker, maar andere vormen van thuisbehandeling worden niet uitgesloten.
Longkanker
iStock

Zorgaanbieders mogen de thuisbehandeling zelf inrichten. Ook hoe ze het opstarten en opschalen mogen ze zelf vormgeven. Zilveren Kruis maakt op indicatieniveau afspraken over het percentage thuisbehandelingen en stelt hier een vergoeding tegenover. Deze vergoeding, in combinatie met afspraken over innoveren en kwaliteitsnormen, moet ziekenhuizen de financiële ruimte geven het proces te optimaliseren.

Betaalbaar

Momenteel werken een aantal ziekenhuizen, waaronder het Antoni van Leeuwenhoek, Erasmus MC en Isala al met thuisbehandeling in pilots. Dat aantal kan volgens Zilveren Kruis verder omhoog. Volgens de zorgverzekeraar is de waardering van patiënten die een thuisbehandeling krijgen ‘ontzettend hoog’. ‘Patiënten en zorgaanbieders benoemen onder andere tijdwinst, minder lichamelijke ongemakken (ten aanzien van reizen), minder stress en meer rust in de thuissituatie als pluspunten van thuisbehandeling. De meeste patiënten geven de scores 8, 9, of 10 aan de pilots. Bovendien moeten de thuisbehandelingen wel toenemen om de zorg betaalbaar te houden en de druk in de wachtkamer te verkleinen’, stelt een woordvoerder van Zilveren Kruis.

Maatwerk

Uit onderzoek van Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder 738 (ex-)kankerpatiënten blijkt dat zij verdeeld zijn als het gaat om het geven van een behandeling thuis of in het ziekenhuis. 35% van de patiënten kiest voor behandeling in het ziekenhuis en 24% voor behandeling thuis. Voor 32% valt de keuze op een afwisselende behandeling: de ene keer in het ziekenhuis en de andere keer thuis. Daarom concludeert de NFK dat maatwerk is geboden. Zilveren Kruis, dat het onderzoek van NFK heeft gefinancierd, ondersteunt deze conclusie.

Deskundige verpleegkundige

Patiënten krijgen de behandeling met infusen eerst een paar keer in het ziekenhuis om te zien of het thuis veilig kan. Daarna vindt de thuisbehandeling plaats onder begeleiding van een deskundige verpleegkundige. Deze verpleegkundige blijft de hele tijd bij de patiënt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.