Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer wanbetalers door verhoging eigen risico

Het aantal wanbetalers voor de zorgverzekering is vorig jaar met negen procent fors gegroeid. Dat blijkt uit de Marktscan Zorgverzekeringsmarkt 2014 van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die deze week is verschenen. De oorzaak ligt volgens de autoriteit mede in het verhogen van het verplicht eigen risico.
Meer wanbetalers door verhoging eigen risico
Foto: ANP XTRA Koen Suyk

Vorig jaar steeg het aantal wanbetalers sterk naar 323.000. De reden van de piek is, naast het slechte economische klimaat afgelopen jaar, het feit dat het verplicht eigen risico vorig jaar is gestegen naar 350 euro. De NZa verwacht dat het aantal wanbetalingen in 2014 minder zal toenemen, omdat het Zorginstituut per 2013 de zorgtoeslag direct gaat verrekenen met de premieachterstand.

Extra goedkoop

Volgens de NZa is het onwenselijk dat verzekeraars een hoog eigen risico inzetten om lagere premies te kunnen bieden. Zo omzeilen zij in principe het verbod op premiedifferentiatie. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij extra goedkope polissen voor studenten. Bij deze polissen wordt het maximale vrijwillig eigen risico ingezet om de premie te verlagen en vervolgens wordt het verplicht en vrijwillig eigen risico herverzekerd. Tot vorig jaar werd deze constructie door enkele zorgverzekeraars gehanteerd, maar inmiddels is hier een stokje voor gestoken door de minister en ziet de NZa deze polissen niet meer in de markt, behalve voor specifieke doelgroepen als zeevarenden, expats en seizoenarbeiders.

Overstappen

In 2014 zijn minder mensen van verzekeraar gewisseld. 6,9 procent van de verzekerden maakte een overstap, wat 1,4 procentpunt minder is dan vorig jaar. Een mogelijk oorzaak van de daling is volgens de NZa dat verzekerden verwachten weinig winst te behalen met overstappen, terwijl zij wel overstapkosten moeten maken. Hoewel de overstapwinst op het laagste punt van de afgelopen vijf jaar ligt, loont het nog steeds om over te stappen.  De overstapwinst, ondanks het lagere overstappercentage in 2014 wel gestegen naar 54,2 miljoen euro.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.