Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meerderheid gemeenteraad voor borgstelling Orbis

In de gemeenteraad van Sittard-Geleen tekent zich een meerderheid af voor een borgstelling van vijf miljoen euro voor Orbis Medisch en Zorgconcern. Dat meldt dagblad De Limburger. Het college van B&W wil uiterlijk op 13 juli een besluit nemen over de mogelijke steunverlening.

De coalitiefracties PvdA, GroenLinks en de plaatselijke groepering GOB zijn voor de steun aan het noodlijdende zorgconcern. Het geld uit de gemeentekas is bestemd voor het sociaal plan dat Orbis met de vakbonden heeft afgesproken. Voor dat plan is twintig miljoen euro nodig. Als Sittard-Geleen met de vijf miljoen over de brug komt, blijft er nog een tekort van vijftien miljoen bestaan om het sociaal plan te financieren. Dat geld moet van één van de stakeholders komen die onlangs een conferentie hielden over de nog onzekere toekomst van Orbis.

Ouderenzorg

Ook Sittard-Geleen staat er financieel niet sterk voor. Toch deelt een meerderheid van de gemeenteraad de mening van het college dat Orbis moet worden geholpen. Het behoud van het zorgaanbod is een belangrijk punt voor de burgemeester en de wethouders. Naast de ziekenhuiszorg levert Orbis ook thuiszorg en intramurale ouderenzorg. Daarmee is het bereik van Orbis groot en divers. Verder wil de gemeente de werkgelegenheid van het zorgconcern behouden voor de regio.

Cees Sterk

Ondanks presentaties van bestuursvoorzitter Cees Sterk en wethouder Pieter Meekels, tijdens een besloten bijeenkomst van vorige week donderdag, leeft nog wel het idee dat er veel informatie ontbreekt. VVD-fractieleider Jan Willem Pieters toonde zich na de bijeenkomst het meest strijdbaar. “Tot mijn grote verbazing wordt van ons voor de vakantie een besluit gevraagd over de borgstelling waar we het fijne niet van weten”, zei Pieters tegen De Limburger. “We hebben nog geen dossier gezien.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Reddingsplan Orbis gericht op samenwerking Atrium

CZ: Orbis moet fuseren met Atrium

Cees Sterk: ‘Gemeente wil garant staan voor Orbis’

‘Splitsen is de oplossing voor Orbis’

Bestuurders Orbis overwogen eigen faillissement

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.