Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Meeste specialisten tegen winstuitkering

Redacteur KinderopvangTotaal
Driekwart van de Nederlandse medisch specialisten voelt niets voor een winstuitkering door ziekenhuizen. Dat blijkt uit een enquête van Medisch Contact. De enquête is gehouden naar aanleiding van kabinetsplannen om aandelenverkoop door ziekenhuizen aan private investeerders mogelijk te maken.
Meeste specialisten tegen winstuitkering

De voorstanders van de winstuitkering – 23 procent van de bevraagde medisch specialisten – denken dat de zorg in het ziekenhuis doelmatiger wordt. Bijna alle voorstanders vinden ook dat specialistenmaatschappijen zelf de investeringen in het ziekenhuis moeten doen. De tegenstanders – 73 procent van de geënquêteerden – denken dat het ziekenhuis vooral de rendabele behandelingen zal aanbieden en patiënten zal werven die winst opleveren.

KNMG-panel

Dat is de conclusie uit een enquête van Medisch Contact. Het vakblad stuurde de enquête naar 600 medisch specialisten, die in het KNMG-panel zitten. Van hen reageerden er 319, een respons van 53 procent.

Voorstanders

Van de medisch specialisten die vóór winstuitkering zijn, vindt de helft dat ook maatschappelijke organisaties als zorgverzekeraars en pensioenfondsen moeten kunnen investeren. 56 procent van de voorstanders wil ook aan commerciële bedrijven als vastgoedmaatschappijen. Een kwart van de voorstanders wil dat de winst in het ziekenhuis wordt geherinvesteerd; 61 procent wil het helemaal vrij laten.

Loondienst

Als winstuitkering zou betekenen dat alle medisch specialisten in loondienst moeten, zegt 69 procent van de – vrijgevestigde – alsnog ‘nee’ tegen de plannen. Slechts een derde (31 procent) vindt het een consequentie die zij zouden accepteren. (Zorgvisie Carolien Stam / foto: ANP Koen Suyk)

Lees meer:

‘Winstuitkering zorginstellingen juridisch toelaatbaar’

Geen animo ziekenhuizen voor winstuitkering

VWS bereidt winstuitkering in 2013 voor

4 REACTIES

  1. De salarissen kunnen omlaag door de dbc prijzen te verlagen maar dat zal in dit kabinet niet gaan gebeuren, ondanks de gigantische tekorten. De patient zal financieel moeten bloeden. In een leger met slechte generaals betaalt Jan Soldaat betaalt het gelag.

  2. Lees alle reacties
  3. Dit resultaat was te verwachten, maar zegt meer over de enquete dan over de mening van de specialisten. Uiteindelijk is er winst in elk ziekenhuis, maar deze komt terecht bij de specialisten. Vraag de specialisten of zij die winst willen delen en het antwoord is nee. Daarnaast zijn investeerders alleen geïnteresseerd als zij ook zeggenschap krijgen. Op dit moment hebben de bestuurders (helaas) weinig macht want die ligt grotendeels bij de specialisten. Dus de vraag of een winstoogmerk een goed idee is, is gelijk aan de vraag: bent u bereid een deel van uw macht in te leveren. En het antwoord luidt: nee. Dat is allemaal niet verrassend. De enige manier om specialisten akkoord te laten gaan is door ziekenhuis failliet te laten gaan. En vanwege de houding van de specialisten is dat nu ook het doel van menig beleidsmaker. Tja, ook dat is niet verrassend.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.