Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Menzis breidt TopZorg-predikaten uit

Redactie Zorgvisie
Zorgverzekeraar Menzis gaat voor vier extra behandelingen TopZorg-contracten afsluiten. Ziekenhuizen die een TopZorg-predikaat krijgen, zijn een voorkeursziekenhuis en ontvangen een financieel voordeel.

In 2008 sloot Menzis voor het eerst TopZorg-contracten af voor de behandelingen van borstkanker, meniscus, spataderen, liesbreuk en staar. Menzis breidt deze aanpak uit met nog vier behandelingen. Het gaat om het implementeren van knieprothesen, amandelen verwijderen, implementeren heupprothesen en de operatie van lagerughernia.

Fffertetraject Menzis TopZorg-predikaat

Ziekenhuizen die een TopZorg-predikaat willen behalen, moeten deelnemen aan een offertetraject. Daarbij selecteert Menzis op basis van kwaliteitscriteria en prijs. De criteria zijn gebaseerd op prestatie-indicatoren van de lijst ‘zichtbare zorg’. Die zijn opgesteld door de Orde van Medisch Specialisten, het kwaliteitsinstituut CBO en patiëntenverenigingen. Alleen behandelingen waarover onder medici overeenstemming is wat betreft de betrouwbaarheid van prestatie-indicatoren komen in aanmerking voor TopZorg. Daarom viel er één behandeling af.

Patiëntenwensen

Ook patiëntenwensen spelen voor Menzis een belangrijke rol. De zorgverzekeraar gaat hierbij te rade bij patiëntenverenigingen. Verder let Menzis op het goed informeren van patiënten, wachttijden en de doorlooptijd. “Mensen hebben er niets aan als ze maanden moeten wachten na de eerste afspraak”, zegt directeur zorgmanagement Ria Stegehuis.

Menzis trok keurmerken in van Refaja en St. Lucas

Menzis gaat de aangeleverde gegevens dit jaar beter controleren. Vorig jaar bleek dat het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal en het St. Lucas in Winschoten verkeerde informatie hadden aangeleverd voor borstkanker. Een ander ziekenhuis in de provincie Groningen had de zorgverzekeraar daarop geattendeerd. Menzis ontnam toen de ziekenhuizen het keurmerk.

Toeslag voor voorkeursziekenhuis

Menzis benadrukt dat de TopZorg-contracten de verzekeraar zelf geen financieel voordeel opleveren. Dat is er wel voor ziekenhuizen. Die ontvangen een toeslag op het gemiddelde tarief. Maar het predikaat is er vooral om cliënten te helpen bij het kiezen voor kwaliteit, stelt Stegehuis. “Daarom krijgen ze ook niet hun eigen risico terug als ze kiezen voor een TopZorg-ziekenhuis, want dat zou de suggestie wekken dat we patiënten willen sturen.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Menzis geeft prijsvoordeel aan topzorgziekenhuizen

Menzis gaat dbc’s aanbesteden

Op jacht naar de beste zorg

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Onhankelijk toetsen/controleren van gegevens vind ik het allerbelangrijkste. Dat moet je als Zorgverzekeraar nooit zelf doen. Prijs/Kwaliteit is heel belangrijk ! Vergelijking van Indicatoren van ziekenhuizen is een voorwaarde !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.