Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Menzis gebruikt ook ‘zwarte lijst’

Mark van Dorresteijn
Verzekeraar Menzis heeft ook een ‘zwarte lijst’ van ziekenhuizen voor specifieke zorg. De namen worden in de toekomst bekendgemaakt, maar ziekenhuizen zullen niet 'aan de schandpaal worden genageld'. Dat schrijft dagblad TC Tubantia.
Menzis gebruikt ook ‘zwarte lijst’

Begin vorige week werd duidelijk dat zorgverzekeraar CZ zes ziekenhuizen in Nederland in de ban doet als het gaat om borstkankerzorg. Patiënten krijgen de zorg nu nog vergoed, maar in de toekomst mogelijk niet meer.

Het verschil met CZ is volgens Menzis dat zij afrekenen op een combinatie van financiën en kwaliteit, niet alleen op medische gronden. Menzis contracteert ziekenhuizen echter niet. Menzis-woordvoerder Michael Verheul tegen het dagblad: “Verzekerden die zich laten behandelen in een niet-gecontracteerd ziekenhuis krijgen de zorg wel vergoed. Sterker, ze weten meestal niet eens dat hun specialist zich niet weet gesteund door een contract met de verzekeraar.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Rechter verbiedt publicatie ‘zwarte lijst’ CZ

Ziekenhuizen in actie tegen publicatie prestaties

Zorgverzekeraars zetten in op concentratie oncologische zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Menzis mag toch wel een lijst met ziekenhuizen presenteren waarmee zij wel productieafspraken heeft gemaakt? P*Q, daar is niets mis mee. Alleen begrijp ik weer niet waarom bij invoering van de marktwerking de verzekeraar wel winst mag draaien en de zorgaanbieder niet. Dit zou de zorgaanbieder alleen maar stimuleren om beter te presteren en het risico voor de verzekeraar te spreiden. UIteraard zal men dan wel goede afspraken moeten vastleggen over transparantie van kwaliteit in de zorg en naar de verzekerde client.

  2. Lees alle reacties
  3. dat zij afrekenen op een combinatie van financiën en kwaliteit. Ik proef hier een duidelijke staaltje kapitalistische bedrijfsvoering in optima forma, zoals m.i. eigenlijk niet thuis hoort in de zorg. Hoe komt het toch dat bij alle bezuinigingen die nodig zijn de verzekeraars de dans lijken te ontspringen? Zij weten volkomen buiten de discussie te blijven…

  4. Menzis gebruikt helemaal geen zwarte lijst, ook niet een zwarte lijst tussen aanhalingstekens. Wij selecteren zorgvuldig, op basis van medische criteria, criteria van de patientenorganisaties, en toegangstijden. Het resultaat van dat selectieproces leidt er in enkele gevallen toe dat een ziekenhuis besluit om geen offerte in te dienen, en daarmee geen contract met Menzis te willen. Zie mijn blog: http://www.menzis.nl/basleerink

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.