Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Menzis verscherpt controle op fraude met pgb’s

Mark van Dorresteijn
Zorgkantoor Menzis oefent strengere controle uit op veertien bemiddelingsbureaus in de thuiszorg in Enschede. Dat meldt dagblad TC Tubantia.
Menzis verscherpt controle op fraude met pgb’s

De verzekeraar denkt dat het geld niet gebruikt is voor zorg en een miljoen terug te kunnen verordenen. Menzis heeft zoveel signalen over mogelijke misstanden uit Enschede ontvangen, dat een verscherpte controle niet meer kan uitblijven. “Dat wil niet zeggen dat deze bureaus allemaal schuldig zijn, maar controle is nu wel even hard nodig”, aldus een woordvoerder in het dagblad.

Checken

De instellingen kunnen worden gemaand geld terug betalen, maar de klant ook. De verantwoording van zorguren die al dan niet zijn ingekocht, wordt gecheckt. Normaal gesproken wordt bij de verstrekking van pgb’s steekproefsgewijs gecontroleerd of voor het verstrekte geld zorg is verleend.

Hanimeli

Onlangs kwam de zorginstelling Hanimeli in het nieuws wegens verdenking van fraude met pgb’s. De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) onderzocht op 30 september twee woningen en twee bedrijfspanden van Hanimeli in Enschede, Oldenzaal en Almelo. Justitie vermoedt dat de leidinggevenden, een 51-jarige vrouw van Turkse afkomst en haar 25-jarige zoon, een groot deel van de voor klanten bestemde pgb-gelden hebben gebruikt voor de aanschaf van luxeartikelen, reizen voor klanten en persoonlijk financieel gewin.

Balanszorg

Eerder werd ook een ander Turks bemiddelingsbureau, BalansZorg in Enschede, door justitie beticht van fraude. Deze zaak komt binnenkort voor de rechter. Zorgkantoor Menzis wil van van Balanszorg of haar klanten een bedrag tussen vier en acht ton terugvorderen.

De 42-jarige eigenaresse en enige aandeelhouder van Balanszorg zou volgens bronnen met pgb-geld onder meer grond en huizen in Duitsland en Turkije hebben gekocht. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

OM vermoedt pgb-fraude bij Hanimeli

‘Pgb wordt verzekerd recht in nieuw kabinet’

Nieuwe mogelijkheden om een pgb te krijgen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.