Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Menzis: ‘Voor Andrea hoge uitzondering’

Redacteur KinderopvangTotaal
Menzis zal niet elke experimentele behandeling van clusterhoofdpijn vergoeden. Dat zegt de zorgverzekeraar in een verklaring na een nieuwe aanvraag voor dezelfde behandeling als die Andrea Trichopoulos in België mag ondergaan.
Menzis: ‘Voor Andrea hoge uitzondering’
Foto: ANP Lex van Lieshout

De “Belgische behandeling” voor Andrea Trichopoulos (zie Zorgvisie nieuws maandag 12 augustus) is door het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) als experimenteel betiteld, zo verklaart Menzis, en behoort dus niet tot de verzekerde zorg en valt niet onder de basisverzekering. Dit geldt voor behandeling in Nederland en in het buitenland. ‘De overheid bepaalt welke behandelingen wel en welke niet onder de basisverzekering vallen. Als een behandeling niet tot de verzekerde zorg behoort, kan een verzekeraar dit niet vergoeden.’

Afgewezen

Zorgverzekeraar Menzis is niet van plan om experimentele behandelingen te vergoeden, laat de zij weten in een persbericht naar aanleiding van een nieuwe ‘casus’. Het gaat om een andere Menzis verzekerde met clusterhoofdpijn die ook de experimentele behandeling in België wenst. ‘Zijn aanvraag voor zorg in België is afgewezen,’ aldus Menzis. ‘We zijn met hem in gesprek om te kijken hoe we hem in zijn specifieke situatie via bemiddeling kunnen helpen voor een behandeling in Nederland.’

Wachtlijst

De man staat op de wachtlijst voor opname in het experimentele onderzoek van het LUMC over clusterhoofdpijn. Dit onderzoek wordt al betaald vanuit een aparte pot voor onderzoek. Maar de man man heeft zich tegenover RTV Oost al boos gemaakt: Hij zegt dat Menzis met twee maten meet. ‘Als je de behandeling vergoedt, dan moet je dat voor iedereen doen.’ De man noemt het handelen van Menzis ‘onbeschoft’.

Aankaarten

Menzis laat weten het onderwerp aan te willen kaarten bij brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het staat er duidelijk (zie hierboven): ”De overheid bepaalt welke behandelingen wel en welke niet onder de basisverzekering vallen”.
    Nou mensen daar moeten we het mee doen. Als Beatrix of Alexander of een lid van de 1e of 2e kamer de verschrikkelijke clusterhoofdpijn aandoening krijgt, ruimt men een vleugel in van een gerenomeerd ziekenhuis en gaat over tot operatie of aanmerkelijke verlichting; Beatrix en Alexander doen het van ONS belastinggeld en hoge politici, leidinggevenden en bestuurderen e.d. in Nederland doen het van onethische, oneerlijk en crimineel riekende hoge salarissen.
    Deze man kan stikken met zijn verschrikkelijke aandoening.
    En maar roepen dat we niet discrimineren en dat iedereen gelijk is en meer van die stemmentrekkende uitlatingen.
    Wat een land.

  3. Precies,
    sowieso is het vergoeden van experimentele behandelingen aan een willekeurige hulpverlener onzinnig. Doe dat dan in een onderzoekssetting. En schaf gelijk vergoeding voor alternatieve geneeswijzen af, als je de rest van het veld verplicht wel evidence based te werken.
    Duidelijk wordt dat ethiek, kwaliteit en geld verdienen niet samen gaan. Daarom werkt marktwerking niet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.