Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

M-health biedt kansen in onderontwikkelde landen

Mark van Dorresteijn
Mobiele vormen van e-health (m-health) hebben veel potentie in onderontwikkelde landen. Dat stellen onderzoekers van GBI Research. De rol van draadloze apparaten met internetverbinding zoals laptops, telefoons en tablets wordt steeds groter.
M-health biedt kansen in onderontwikkelde landen

De onderzoekers stellen dat de infrastructuur in onderontwikkelde landen als India, Zuid-Afrika en Bangladesh nog veel te wensen over laat. Het draadloze telefoon- en dataverkeer is daarentegen vaak wel goed opgezet. M-health zou daardoor uitstekend ingezet kunnen worden om mensen te bereiken die slecht bereikbaar zijn door traditionele zorgorganisaties.

Toegang tot gezondheidszorg

Daarnaast zien de onderzoekers dat in rijke landen de dokter centraal staat als toegang tot de gezondheidszorg. In opkomende landen zijn er vaak weinig dokters en daardoor is de patiënt voornamelijk op zichzelf aangewezen. Mobiele oplossingen kunnen ervoor zorgen dat zorginformatie toch wordt geanalyseerd via online platforms en apps. Dit zou de zorg aanzienlijk kunnen verbeteren.

Zorguitgaven

Elk jaar wordt er volgens de onderzoekers wereldwijd 4 biljoen uitgegeven aan gezondheidszorg. Daarvan wordt slechts 10 procent gespendeerd aan onderontwikkelde landen, hoewel deze landen goed zijn voor ruim 80 procent van de wereldwijde populatie. Het bureau denkt in 2015 circa 60 miljard wordt uitgegeven aan mHealth.

Voorbeelden mHealth

De verenigde naties heeft de mHealth Alliance opgezet waarmee zij overheden, welzijnsorganisaties en software-ontikkelaars samenbrengen. Een van de projecten geeft mensen informatie over zwangerschap, borstvoeding, vaccinatie en lokale zorgaanbieders. De sterfte van moeders en kinderen moet daardoor sterk teruggedrongen worden. Een ander project houdt zich bezig met real-time monitoring van ziektes als malaria en dengue (knokkelkoorts). Zo kunnen uitbraken effectief gesignaleerd worden waardoor sneller maatregelen genomen kunnen worden. Epidemieën kunnen op deze manier voorkomen worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.