Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mijn Zorg Log wint Computable Award

Bert Bukman
De blockchaintoepassing Mijn Zorg Log, ontwikkeld in opdracht van Zorginstituut Nederland, heeft een Computable Award gewonnen. Het gaat om een digitaal logboek voor cliënt, zorgverleners en familie.
The Winner Is660
Foto: Adobestock

Mijn Zorg Log is het eerste blockchainproject in de zorg dat juridisch is gecertificeerd en dat daarmee veilig kan worden gebruikt. Het betreft een functionaliteit waarin cliënt, zorgverleners en familie samen een logboek bijhouden. Alle betrokkenen beschikken op ieder moment over alle actuele informatie, waarbij de patiënt bepaalt wie toegang krijgt tot de gegevens.

Blockchaintoepassing

Mijn Zorg Log is in opdracht van Zorginstituut Nederland ontwikkeld door het Nederlandse blockchainbedrijf Ledger Leopard. ‘Wij zijn het Zorginstituut dankbaar voor de uitdaging om een werkende blockchaintoepassing voor de zorg te ontwikkelen die nu op grote schaal kan worden uitgerold’, zei CEO Jeroen van Megchelen van Ledger Leopard bij de uitreiking van de Computable Award. ‘Het platform is er, je hoeft niets te bouwen. Alles wat je nodig hebt, zijn toepassingen om er gebruik van te maken.’

Virtueel geld

De blockchaintechnologie werd aanvankelijk ontwikkeld om veilig te kunnen handelen met virtueel geld, en maakt gebruik van een keten van internetgebruikers die volgens bepaalde afspraken en wiskundige regels informatie vastleggen en uitwisselen. Een zogeheten middle man, zoals bij financiële transacties een bank, is hierbij overbodig, wat blockchain in potentie zeer disruptief maakt.

Geen misbruik

Door de gemaakte afspraken en de toegepaste technologie is misbruik bij blockchain niet mogelijk. Dat maakt het systeem zeer geschikt voor privacygevoelige zorginformatie.

De Computable Awards werden op 31 oktober uitgereikt in het Beatrixtheater in Utrecht. De Awards gelden als de belangrijkste prijzen voor ict-projecten in Nederland.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.