Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mike Leers: ‘Specialist te weinig betrokken’

Redactie Zorgvisie
Het moet afgelopen zijn met medisch-specialisten in niet-academische ziekenhuizen die "alleen de lusten plukken en niet de lasten dragen". Dat zegt Mike Leers, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar CZ in dagblad De Limburger.
Mike Leers: 'Specialist te weinig betrokken'

Specialisten moeten in loondienst komen of aandelen in het ziekenhuis kopen. Alleen op die manier kan hun betrokkenheid worden vergroot, zegt Leers in het Dagblad. Hij laakt de huidige situatie in niet-academische ziekenhuizen, waar de meeste artsen als zelfstandig ondernemer actief zijn.

Betrokkenheid specialisten

“Alle investeringen in nieuwe apparatuur en techniek komen voor kosten van de maatschappij, lees de zorgpremiebetalers, terwijl dokters er hun verdiensten uit halen. Door ze psychologisch mede-eigenaar te laten worden, vergroot je de betrokkenheid. Ze gaan anders werken. België, waar het al zo is geregeld, heeft dat bewezen.”

Orbis Medisch Centrum

Eind juli maakten de specialisten van Orbis bekend dat zij zich met twee miljoen euro garant stelden voor financiering van het sociaal plan. Anders dan het concern toen naar buiten bracht, was dat volgens Leers “zijn keiharde eis” aan Orbis, dat CZ om een bijdrage van vijf miljoen euro had gevraagd.

Loek Winter

Eerder liet ook zorgondernemer Loek Winter, de beoogd nieuwe bestuursvoorzitter van het Sint Jans Gasthuis in Weert, zich kritisch uit over de arbeidsrelatie van specialisten in algemene ziekenhuizen. Als eis aan zijn miljoenensteun verbindt de zorgondernemer dat medisch specialisten mede-eigenaar worden.

Specialisten in loondienst

Deze zomer stelde onder meer regeringspartij PvdA al voor om alle specialisten in loondienst te laten werken. Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft al aangekondigd het uurtarief van vrije specialisten volgend jaar fors te verlagen.

Orde van Medisch Specialisten

De Orde van Medisch Specialisten noemt het ‘onzin’ om het zelfstandig ondernemerschap te associëren met een lagere betrokkenheid. “Het tegenovergestelde is net zo gemakkelijk te beredeneren. We zijn niet tegen loondienst of mede-eigenaarschap, maar wel tegen de gedachte dat dit van invloed zou zijn op de betrokkenheid van specialisten”, zegt Henk Vermeulen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

PvdA wil specialisten in loondienst

Van der Meeren volgt Leers op bij CZ

Specialisten Orbis springen bij

Specialisten ondertekenen petitie tegen bezuiniging

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.