Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljard tekort; nieuwe ingrepen in AWBZ dreigen

Bronnen rond de besprekingen over de voorjaarsnota melden dat zorggebruikers vanaf volgend jaar een hogere eigen bijdrage moeten betalen.
Miljard tekort; nieuwe ingrepen in AWBZ dreigen

Minister Klink wil zo de enorm oplopende kosten van onder meer persoonsgebonden budgetten opvangen, aldus het dagblad Trouw

Tegenvaller

De uitgaven voor de persoonsgebonden budgetten dreigen het beschikbare budget sterk te overschrijden. Ondanks miljarden investeringen zou nog steeds een tegenvaller dreigen van een kleine miljard voor deze kabinetsperiode. Klink, zo bevestigen bronnen van Trouw, zou Bos hebben toegezegd daarvoor zelf bezuinigingen te zoeken om het miljard tekort op te lossen.

Onder grote druk

Volgens de krant stond Klink dit keer onder grote druk om zelf de problemen op te lossen. Vorig jaar nam Bos de tegenvaller in de zorg van een miljard euro voor zijn rekening.

Uitbreiding bijdrage, inperking zorg

De minister zou de eigen bijdragen willen uitbreiden voor AWBZ, waarmee hij rond de honderd miljoen euro wil besparen. Door de aanspraken voor de langdurige zorg in te perken hoopt hij de overige honderden miljoenen te verwerven.

Binnen de perken houden

Staatssecretaris Bussemaker van volksgezondheid komt, volgens Trouw, voor de zomer met een voorstel over de toekomst van de AWBZ om de ongebreidelde groei van deze langdurige, onverzekerbare zorg binnen de perken te houden. De jongste tegenvallende schattingen leggen hier extra druk op. (Trouw)

Lees ook:

Lees alles over de AWBZ in het AWBZ-dossier van Zorgvisie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.