Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljoen voor pilot thuismonitoren Elisabeth-TweeSteden

Een groot onderzoek van Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) moet uitwijzen of de zorg van het ziekenhuis op een veilige wijze naar de thuisomgeving verplaatst kan worden. Het gaat om de controle van hartpatiënten met een pacemaker die twee keer per jaar naar de polikliniek moeten. De Europese Unie stelt ruim één miljoen euro beschikbaar voor deze vierjarige studie.
hartcardiofotolia400.jpg
Foto: Fotolia

Het onderzoek start in het najaar van 2016 en wordt geleid door prof. dr. Jos Widdershoven en wetenschappelijk onderzoeker dr. Mirela Habibović. ‘Patiënten met een pacemaker krijgen een kastje mee naar huis dat in verbinding staat met de pacemaker. Dit kastje stuurt de meetgegevens van de pacemaker door naar het ziekenhuis. De ontvangen data worden in ons ziekenhuis gecontroleerd en wij nemen direct contact op met de patiënt als de meetresultaten daar aanleiding toe geven’, legt Widdershoven uit. ‘Zo voorkomen we dat patiënten onnodig het ziekenhuis moeten bezoeken.’

Patiënten
Jaarlijks krijgen circa 350 nieuwe patiënten in het ETZ een pacemaker geïmplanteerd. Dit betekent dat alleen al in het ETZ elke zes maanden enkele duizenden pacemakerpatiënten voor een controle plaatsnemen in de wachtkamer van de polikliniek Cardiologie. Widdershoven: ‘Het gaat daarbij overwegend om oudere patiënten voor wie een ziekenhuisbezoek een hele opgave is, omdat ze niet meer zo mobiel zijn.’

Zorgpaden
Bij het onderzoek worden zowel nieuwe als bestaande patiënten betrokken. ‘Daardoor kunnen we heel goed de reguliere zorg vergelijken met de nieuwe manier van werken’, licht Habibović toe. Zij gaat de komende maanden het onderzoek verder in de steigers zetten.  ‘We moeten onder meer de bestaande zorgpaden aanpassen en de leveranciers van de hard- en software selecteren.’ Het ETZ werkt daarbij nauw samen met drie andere Europese ziekenhuizen: het Heart and Chest Hospital in Liverpool, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau in Barcelona en zorgroep Federsanitá Servizi in Rome.

Verminderen
De onderzoekers verwachten dat door de inzet van telemonitoring, het op afstand volgen en begeleiden van pacemakerpatiënten, het aantal controleafspraken met maar liefst twintig tot vijftig procent kan worden verminderd. De marge wordt nu nog heel ruim genomen, omdat uit het onderzoek moet blijken of patiënten ook open staan voor deze vorm van e-health. ‘Want we weten uit de dagelijkse praktijk dat toch ook veel patiënten graag vasthouden aan persoonlijk contact met de dokter en de pacemakertechnicus’, aldus Widdershoven.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.