Zorgverzekeraars zijn sinds 1 januari verantwoordelijk voor de wijkverpleging. Het kabinet heeft met de overheveling van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet een bezuiniging van 400 miljoen euro ingeboekt. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) verwacht dat die niet worden gehaald. Dat concludeert ZN op basis van voorlopige productie- en declaratiecijfers van zorgverzekeraars voor de wijkverpleging. Die laten zien dat er in de eerste vier maanden van dit jaar in een aantal regio’s al tientallen miljoenen euro’s meer aan wijkverpleegkundige zorg is geleverd dan geraamd.
ZN: overschrijding 200 miljoen euro?
Zorgverzekeraars hebben bij herhaling aangegeven dat zij zich zorgen maken over de haalbaarheid van de bezuinigingen van het kabinet op de wijkverpleging. Zorgverzekeraars waarschuwden in juli vorig jaar al voor een te krap budget en voorspelden in oktober 2014 een overschrijding van ongeveer 200 miljoen euro. Het totale beschikbare budget voor wijkverpleging is voor 2015 iets minder dan 3,2 miljard euro. Of de overschrijding ook echt 200 miljoen zal worden, valt volgens een woordvoerder niet te zeggen. Zorgverzekeraars hebben nog geen gegevens over hoe de behoefte aan wijkverpleging zich gedurende een jaar ontwikkelt. Daarnaast is het ook nog onduidelijk wat het effect is van de herindicaties die wijkverpleegkundigen in mei hebben afgerond. Evenmin is bekend hoeveel financiële ruimte ongecontracteerde zorg en pgb’s gaan innemen binnen het budgettair kader wijkverpleging. ZN heeft het ministerie van VWS en de brancheorganisaties ActiZ en BTN hierover in een brief geïnformeerd. Zorgverzekeraars zullen de komende tijd met zorgaanbieders in kaart brengen wat de grootste knelpunten zijn.
ActiZ: 242 miljoen euro
Waar ZN zich niet willen vastpinnen op een bedrag, doet ActiZ dat wel. Om na te gaan hoe groot de overschrijding dit jaar zal zijn, heeft ActiZ een onderzoek laten uitvoeren onder haar leden. Daaruit blijkt dat er voor 2015 een tekort van minstens 242 miljoen euro wordt verwacht. Van de zorginstellingen die meededen aan de enquête verwacht 71 procent niet uit te komen met het budget. Opvallend is dat driekwart van de organisaties verwacht in financiële problemen te komen, mede door bezuinigingen in de Wlz, de Wmo en jeugdzorg. De helft van de organisaties vreest dat de continuïteit in gevaar komt als de budgetoverschrijding niet gefinancierd wordt. Dan zijn cliëntenstops onvermijdelijk. Maar ZN geeft juist aan dat iedereen die recht heeft op zorg, die ook zal krijgen, ongeacht de overschrijdingen.
Extra bezuiniging in 2016
Volgend jaar is het kabinet van plan om nog eens 100 miljoen euro extra te bezuinigen op de wijkverpleging bovenop de 400 miljoen euro van 2015. De totale bezuiniging op wijkverpleging komt daarmee op 500 miljoen euro. ZN en ActiZ vragen het ministerie van VWS om voor 2016 een reëel budgettair kader vast te stellen, zodat de sector die volop in ontwikkeling is, niet opnieuw onnodig onder druk komt te staan door een te krap budgettair kader.
Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo, de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg (WLZ). Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier