Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljoenenschade door brand in zorginstellingen

In zorginstellingen brak in 2007 elfhonderd keer brand uit. Ze liepen daardoor een schade van 84 miljoen euro op. Dat meldt de VROM-inspectie.

De inspectie heeft voor ziekenhuizen, verzorgingshuizen en psychiatrische inrichtingen een lijst opgesteld aan de hand waarvan ze hun gebouwen op een simpele manier brandveiliger kunnen maken. Dan gaat het om het vrijhouden van gangen, beter zichtbare vluchtwegen en het afsluiten van afvalcontainers. In het najaar gaat de VROM-Inspectie kijken of zorginstellingen al iets aan deze zaken gedaan hebben. De instellingen zijn ook nog bezig om verdergaande maatregelen te nemen.

Verbeteringen

Twee jaar geleden kondigde de inspectie al aan met een lijst van snelle verbeteringen te komen nadat was gebleken dat maar een beperkt deel van de instellingen aan de eisen voor brandveiligheid voldeed. Het ging toen vooral over het opdelen van een gebouw in afsluitbare compartimenten en snelle beschikbaarheid van bedrijfshulpverlening.

Ketenverantwoordelijkheid

In het kader van het actieprogramma brandveiligheid hebben de ministeries van VROM en Binnenlandse Zaken een website opgesteld met regels en adviezen over brandveiligheid. De site allesoverbrandveiligheid.nl richt zich op de ketenverantwoordelijkheid van alle partijen die zich met een gebouw bezig houden, van architect tot huurder. De site biedt speciale aandacht aan instellingen met mensen die zichzelf niet goed kunnen redden zoals ziekenhuizen en verzorgingshuizen. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Patiënt GGZ Drenthe na brandstichting overleden

Brandschade ziekenhuizen groeit explosief

Bussemaker wil aandacht voor brandveiligheid

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.