Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Minder breed zorgpalet beter voor patiënt’

Redacteur KinderopvangTotaal
Het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam staat op plaats 1 van de Ziekenhuis Top 100 van het Algemeen Dagblad. “Zorgvuldig je medewerkers betrekken in het verbeterproces,” is het advies van Henk Gerla, voorzitter van de raad van bestuur. Het bestuur wil verdere kwaliteitsverbetering met de “discussie over verdeling van specialistische zorg tussen ziekenhuizen.”
‘Minder breed zorgpalet beter voor patiënt’

“Goede kwaliteit in een gastvrije omgeving.” Met die visie is in het Sint Franciscus Gasthuis afgelopen jaren veel geïnvesteerd om de kwaliteit van zorg verder te verbeteren en meer in te spelen op de behoeften van de patiënten. Het volgende speerpunt in het verbeterbeleid is volgens bestuursvoorzitter Henk Gerla: De discussie over het high risk volume. “Wij willen met partners in de regio afspraken maken over verdeling van risicovolle ingrepen. Gaan we ons specialiseren in bepaald zorgaanbod, dan stoppen we met aanbod van het brede zorgpalet. De patiënt krijgt vakkundigere zorg.”

Betrokken

Het Sint Franciscus Gasthuis staat op nummer 1 van de ranglijst van het Algemeen Dagblad van de beste ziekenhuizen. De ranglijst is gebaseerd op indicatoren die de Inspectie voor de Gezondheidszorg ook hanteert om kwaliteit te meten en op patiëntbeleving. Belangrijk in de verbetering van de zorg is volgens Gerla dat medewerkers op de werkvloer direct betrokken worden in de doelen die men stelt en die worden uitgevoerd. “Mensen willen best veranderen, maar willen niet veranderd worden.”

Samenwerking

Een van de doelen in de afgelopen jaren was verbetering van de samenwerking tussen afdelingen. Gevolg daarvan is dat onderzoeken en gesprekken zoveel mogelijk op één dag kunnen plaatsvinden. Hierdoor hoeven patiënten minder vaak te komen. Niet alleen binnen het ziekenhuis wordt nauw samengewerkt, maar ook met andere zorgverleners zoals huisartsen en verloskundigen. Daarnaast wordt hard gewerkt om de patiëntgegevens te digitaliseren. Hierdoor hebben medisch specialisten en verpleegkundigen altijd en overal belangrijke informatie tot hun beschikking, waardoor kwaliteit en veiligheid van zorg verbeteren.

De ranglijst van het AD is zaterdag 10 september gepubliceerd. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook

Top-100 sterkste ziekenhuismerken

Top-10: UMC Utrecht sterkste ziekenhuismerk

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik vraag mij af wat de waarde is van een dergelijk onderzoek. Als je het hele rijtje langs loopt valt op dat de nr. 1 van vorig jaar nu op nr. 50 staat, de nr. 2 van vorig jaar nu op nr. 91 !
    Het kan nooit zo zijn dat deze ziekenhuizen lekker achterover zijn gaan leunen en de boel de boel hebben gelaten. Het geeft m.i. wel aan dat deze ranking een momentopname weergeeft.
    Alle respect overigens voor hen die hoog genoteerd staan, maar realiseer u wel dat dit niet meer en ook niet minder is dan de meting van dat moment.
    Conclusie: weinig waarde aan hegten, deze meting is even belangrijk als de Haring en Oliebollen top 100 van het AD.

  3. Die ranglijsten, de ene is de andere niet. In het Ziekenhuis Rijnstate kwam ik tegen ‘u bezoekt de 10e van de beste ziekenhuizen’ maar dat slaat op het Ziekenhuis Zevenaar waar men in Rijnstate op neer kijkt. Op zich is het een mooie indicatie wat de kwaliteit betreft. De slogan ‘mensen willen wel veranderen maar niet veranderd worden is een hele goede’daar ontbreekt het meestal aan. Wat er niet bij staat is in welke mate de artsen betrokken zijn bij het management, recent kwam ik een artikel tegen in een goed engels medisch tuijdschrift dat in de VS de ziekenhuizen met artsen in het hogere management beter presteren dan ziekenhuizen waar er geen artsen in het hogere management zijn. Well Bill, will you comment on that?

  4. Het belangrijkste vind ik “wat vindt de CLIENT en hoe beleeft de CLIENT het Ziekenhuis op Kwalitatief gebied “. Als Organisatie kun je daar het meeste van leren op het gebied van Kwaliteit. Op de tweede plaats vind ik de mening ( de verwijzer ) van de HuisArts. Deze heeft een Spilfunctie in het geheel. Daar moet je als onderzoeker het meeste op focussen. AD ga zo door met Kwaliteitsonderzoeken . De Politiek zal deze bevindingen zeker meenemen in hun Visie op de Zorg. De Troonrede komt er aan , dus een beter tijdstip is er niet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.