Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder complicaties na prostaatverwijdering in specialistische centra

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het aantal complicaties na prostaatkankeroperaties is in zes jaar tijd met 65 procent gedaald. Dat heeft MediQuest berekend in opdracht van het AD.
prostaatkanker.plaatje.jpg

De belangrijkste reden is volgens MediQuest dat steeds meer regionale ziekenhuizen de ingreep niet langer zelf doen, maar verwijzen naar gespecialiseerde centra.

Complicaties

Na de operatie hebben veel minder mannen last van incontinentie, wondinfecties of nabloedingen. Ook het aantal langer durende opnames is gedaald. Jaarlijks krijgen 11.000 mannen prostaatkanker. Bij een kwart van hen is prostaatverwijdering noodzakelijk. Tijdens deze operaties traden in 2011 nog 196 van bovenstaande complicaties op en zes jaar later 67, zo berekende MediQuest

Concentratie

Op steeds minder plekken in het land wordt de operatie nog uitgevoerd en worden patiënten doorverwezen naar grotere centra, die meer ervaring en kennis in huis hebben. Zes jaar geleden waren er nog 59 ziekenhuizen die prostaatverwijderingen uitvoerden, nu nog 36. In 2012 begon de concentratie van prostaatkankeroperaties doordat de Nederlandse Vereniging van Urologen een norm stelde van minstens twintig operaties  per jaar per ziekenhuis. Destijds zat twintig procent van de ziekenhuizen die de prostaatverwijdering uitvoert onder de grens; nu gaat het nog maar om één ziekenhuis, de Noordwest Ziekenhuisgroep. Deze kliniek voerde vorig jaar slechts 18 prostaatverwijderingen uit en meldde nul complicaties.

Kwaliteitsnorm

De NVU wil de norm ophogen van twintig naar vijftig operaties per jaar, maar daar komt nu bijna de helft van de ziekenhuizen niet aan volgens de analyse van MediQuest. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis bracht onlangs naar buiten dat prostaatkankerpatiënten die in het buitenland in supergespecialiseerde centra worden geholpen de helft minder impotentieproblemen hebben dan in Nederland.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken…
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.