Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder decubitus in zorginstellingen

Uit de tiende Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) 2007 van het onderzoeksinstituut Caphri van de Universiteit Maastricht blijkt dat gezondheidszorginstellingen beter presteren dan de afgelopen jaren. Verder blijkt uit de meting dat incontinentie bij veel verpleeghuizen een probleem is.

De LPZ constateert wat staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid al eerder bekendmaakte: dat het aantal gevallen van decubitus in verpleeghuizen is gereduceerd met bijna de helft tot 18 procent. De gezondheidszorg is daarmee op de goede weg, want een jaar geleden concludeerde onderzoeker projectleider Ruud Halfens nog dat de basiszorg in Nederland volstrekt onder de maat was, omdat in verpleeghuizen één op de drie bewoners decubitus had. In ziekenhuizen daalde het aantal patiënten met doorligplekken van 23 procent naar 12 procent. Ook ondervoeding blijkt minder vaak voor te komen binnen de zorg instellingen dan voorheen.

Incontinentie

Uit de meting blijkt verder dat veel cliënten incontinent zijn, met name in verpleeghuizen. Vanuit de sector worden dit jaar activiteiten ondernomen om dit probleem aan te pakken. Een op de tien cliënten blijkt in de maand voorafgaand aan de meting gevallen te zijn en ongeveer één op zeven cliënten heeft de laatste zeven dagen te maken gehad met fixatie (vooral in verpleeghuizen), met name door middel van bedhekken en om te voorkomen dat de cliënt valt. (Huisartsvandaag.nl)

Links:

‘Zorg voor Beter’ levert resultaten op

Doorligplek of incontinentieletsel

Revalidatiecentra bannen decubitus uit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.