Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder dwang en drang in de ggz

Redacteur Zorg+Welzijn
In de ggz wordt minder gesepareerd, maar niet iedere ggz-instelling is even succesvol in het terugdringen van het gebruik van de isoleercel. Dat concludeert psychiatrisch verpleegkundige Wim Janssen in zijn promotieonderzoek.
Minder dwang en drang in de ggz
Foto: ANP Lex van Lieshout

Afdelingscultuur en goed gekwalificeerde teamleden zijn belangrijke randvoorwaarden voor het beperken van separaties, concludeert Wim Janssen. Hij promoveert vandaag, 10 december, op het VUmc. Janssen ontwikkelde ook – samen met GGZ Nederland, de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en met zes ggz-instellingen – het registratiesysteem Argus.

Separatiecijfers

Janssen onderzocht in 2002 de landelijk beschikbare separatiecijfers. In 2002 werd in gemiddeld één op de vier opnames gesepareerd, in 2011 was dat nog maar één op de 12 opnames. In 2002 werden mensen bovendien langer in de isoleer gehouden: er werd gemiddeld 17 dagen gesepareerd, in 2011 was dat gemiddeld drie dagen.

Registratie

Op dit moment gebruiken alle zorgaanbieders in de geestelijke gezondheidszorg het registratiesysteem Argus op de meest toegepaste vormen van vrijheidsbeperkende interventies. Het gaat dan om separatie, afzondering, fixatie en de gedwongen toediening van medicatie, vocht en/of voeding. Zorgmedewerkers leggen de frequentie en duur van deze interventies vast.

Betrouwbare cijfers

De Nationale Zorgautoriteit stelde in 2006 een beleidsregel vast, op basis waarvan ggz-instellingen met verschillende projecten aan de gang zijn gegaan onder de noemer “terugdringen Dwang en Drang in de ggz”. Volgens Wim Janssen is het nodig dat er valide en betrouwbare cijfers beschikbaar komen om de resultaten van de projecten goed te kunnen beoordelen. Argus kan deze cijfers leveren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.