Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder mensen wisselen van zorgverzekeraar

Mark van Dorresteijn
Verzekerden vinden het belangrijk om keuzevrijheid te houden, maar de hoogte van de premie blijft de belangrijkste reden van overstappen. Dat stellen onderzoekers van het Nivel.
Minder mensen wisselen van zorgverzekeraar

Het percentage verzekerden dat overstapte naar een andere zorgverzekeraar is na een stijging in de afgelopen jaren, in 2014 afgenomen tot 8 procent. Vorig jaar was dat nog 10 procent. De afname in het percentage overstappers is in 2014 het sterkst onder de jongeren (18 tot en met 39 jaar). Al zitten in die groep nog steeds de meeste overstappers. Van de jongeren wisselde in 2014 14 procent, tegenover 5 procent van de mensen van 40 tot en met 64 jaar en 2 procent van de mensen van 65 jaar en ouder. Nivel-onderzoeker Margreet Reitsma: ‘Kennelijk stappen jongeren makkelijker over. Zij gebruiken gemiddeld genomen minder zorg en voor hen zal de inhoud van de verzekering minder zwaar wegen dan de premie. Ouderen en mensen met een matige of slechte gezondheid wisselen het minst en ervaren ook meer belemmeringen om te wisselen’, stelt Reitsma. ‘Hierdoor kunnen deze groepen vast komen te zitten bij een zorgverzekeraar en geen polis kiezen die hen het beste past.’

Keuze

‘De hoogte van de premie blijkt voor 61 procent van de bevolking een belangrijke reden bij de keuze voor de polis, keuzevrijheid is dat voor 64 procent. Dit verklaart waardoor slechts 6 procent voor een budgetpolis met beperkte keuzevrijheid koos. ‘Verzekerden vinden het belangrijk om hun keuzevrijheid te behouden.’

Aanvullende verzekering

Tussen 2006 en 2013 daalde het percentage mensen met een aanvullende verzekering van 97 naar 87 procent. Dit jaar daalt dit verder naar 85 procent. Driekwart van de verzekerden geeft aan geen aanvullende verzekering nodig te hebben omdat ze er geen of weinig gebruik van maken. In 2013 vond 33 procent de aanvullende verzekering te duur, inmiddels is dit gestegen naar 41 procent.

Consumentenpanel Gezondheidszorg

Voor het onderzoek hebben afgelopen februari 810 panelleden uit het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL een vragenlijst beantwoord. Het panel verzamelt informatie onder de algemene bevolking in Nederland over de meningen over de gezondheidszorg en de ervaringen hiermee. Het panel bestaat uit ongeveer 6000 personen van 18 jaar en ouder.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.