Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minder nieuwe indicaties voor de AWBZ

Steeds minder mensen krijgen een AWBZ-indicatie. Dat blijkt uit de trendrapportage van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) die deze week is verschenen.
Minder nieuwe indicaties voor de AWBZ

Het jaar 2009 wordt het eerste jaar waarin het aantal nieuw uitgegeven AWBZ-indicaties is gedaald. Het CIZ meldt weliswaar voor het eerst meer dan een miljoen aanvragen voor een AWBZ-indicatie afgehandeld te hebben, maar dat betrof voor het overgrote deel herindicaties en geen nieuwe indicaties. Het aandeel nieuwe cliënten in 2009 is slechts 18 procent van het totale aantal indicaties. Dat was in de jaren daarvoor steeds gemiddeld zo’n 27 procent.

Herindicaties

De verschuiving van nieuwe indicaties naar herindicaties hangt voor een deel samen met de bezuinigingen op de AWBZ van vorig jaar. Er worden na de bezuinigingsmaatregel geen nieuwe indicaties meer afgegeven voor de geschrapte functies Ondersteunende Begeleiding en Activerende Begeleiding. Het aantal herindicaties steeg naar aanleiding van deze maatregel wel flink omdat alle cliënten die een indicatie hadden voor Ondersteunende Begeleiding of Activerende Begeleiding opnieuw beoordeeld zijn voor de nieuwe zorgfunctie Begeleiding.

Pgb

Een andere trend is dat in de periode 2005-2009 het aantal aanvragen voor een persoonsgebonden budget (pgb) steeg van 33.650 in 2005 tot 72.000 in 2009. Dat is meer dan een verdubbeling.

Zorg thuis

Daarnaast is zichtbaar geworden dat bij de indicatiebesluiten een verschuiving heeft plaatsgevonden van zorg in instituten naar zorg thuis. Het gemiddelde aantal uren per week voor zorg thuis steeg van 12 uur in 2005 naar 13,6 uur in 2008 en 2009. Dat is een toename van 13 procent. Het aandeel van deze aanvragen waarbij ook een pgb is toegekend, steeg van 5 procent in 2005 naar 9 procent in 2009.

Zelfindicatie

In de trendrapportage kondigt het CIZ aan dat het grote stappen voorwaarts wil zetten met zelfindicatie. Het CIZ is bezig met een omslag van uitvoering naar toetsing van herindicaties die zorgaanbieders kunnen aanvragen. Sinds 1 april wordt een digitale aanvraag nog sneller afgehandeld voor cliënten die hun aanvraag ondertekenen met DiGiD. Cliënten en zorgaanbieders dienen bijna tweederde van de aanvragen via internet in bij het CIZ. De eerste en de complexe aanvragen blijft het CIZ zelf doen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

CIZ wil indicatiestelling versnellen

CIZ: ‘Zelf online AWBZ-zorg aanvragen succes’

CBS publiceert groeicijfers AWBZ

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.