Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder patiënten dood dankzij polikliniek hartfalen

Een polikliniek speciaal voor patiënten met hartfalen vermindert het aantal opnamen en het aantal sterfgevallen. Dat concludeert arts Pieta Bruggink van het Deventer Ziekenhuis, die morgen promoveert aan het UMC Utrecht.

Bruggink volgde een jaar lang 240 patiënten met matig tot ernstig hartfalen. De helft kreeg standaardzorg, de andere helft ging daarnaast naar een speciale polikliniek voor begeleiding door gespecialiseerde verpleegkundige en cardioloog. Na een jaar waren in de ‘poli-groep’ elf opnamen voor hartfalen en waren twaalf patiënten overleden. In de controlegroep waren 24 opnamen en overleden 23 patiënten.

Nieuwe richtlijn

Voor landen met een niet zo goede huisartsenzorg was het nut van een speciale poli al bewezen. Het onderzoek van Bruggink bewijst dat het ook nut heeft in landen met sterke eerstelijnszorg zoals Nederland. Waarschijnlijk komt de hartfalenpoli in de nieuwe Nederlandse richtlijn van cardiologen die in de loop van dit jaar verschijnt.

Leefregels en oefeningen

In de polikliniek geeft een gespecialiseerde verpleegkundige advies over hartfalen, leefregels, fysieke oefeningen, symptomen van verergering en zelfzorg. De cardioloog controleert de hart- en nierfunctie en past de medicatie aan volgens de internationale richtlijnen. In een jaar komen de patiënten negen keer langs op de polikliniek.

Pieta Bruggink is arts/coördinator hartfalenpoli bij het Deventer Ziekenhuis. Daar en in Alkmaar voerde ze haar onderzoek uit. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook

Dreigend tekort gespecialiseerde verpleegkundigen

‘Samenwerking arts en verpleegkundige moet beter’

VUmc start masteropleiding samen met ziekenhuizen

Publicatie richtlijn leidt niet automatisch tot uitvoering

Zorgprofessionals missen perspectief en erkenning

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.