Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder vaak vergunning nodig voor online health check

Het aantal health checks dat voor Nederlandse burgers beschikbaar is, neemt razendsnel toe. Via internet, medisch apparaten en apps kunnen mensen zichzelf steeds vaker monitoren of testen. De huidige wet is hierop niet berekend. Minister Edith Schippers van VWS past daarom de Wet op het bevolkingsonderzoek aan.
lampjeHiRes400.jpg
Foto: HiRes

Na de wetswijziging kan een groter aantal health checks worden aangeboden en uitgevoerd zonder vergunning. Minister Schipper schrijft hierover: ‘In plaats van beleid om de health checks te weren, wordt er een helder systeem ontwikkeld om mensen te beschermen tegen vergaande testen die schade kunnen opleveren en die voorbehouden blijven voor medische professionals met een vergunning, en testen waar je zelf voor kunt kiezen, zonder een vergunning. De randvoorwaarden worden dan bepaald door beroepsnormen en/of kwaliteitseisen waar toezicht en handhaving op mogelijk is.’
De minister komt met dit standpunt naar aanleiding van de rondetafeldiscussie in maart van dit jaar. Daar is met een brede delegatie betrokkenen gesproken over haar voorstel van oktober 2015 om meer ruimte te bieden aan het toenemende aantal health checks dat op de markt komt en het aanbod tegelijkertijd in goede banen te leiden.

Vergunning
Een vergunningplicht zal alleen gelden voor health checks die zich richten op ernstige ziekten of afwijkingen waarvoor geen behandeling of preventie mogelijk is en voor de bevolkingsonderzoeken die de overheid aanbiedt. Health checks op de markt die zich richten op dezelfde aandoeningen als de bevolkingsonderzoeken hebben ook een vergunning nodig.

Criteria
Op basis van een inventarisatie van het huidige aanbod van health checks worden de komende tijd criteria geformuleerd om de health checks in te delen in deze categorieën. Ook wordt uitgezocht of de huidige wettelijke kaders voldoende bescherming bieden voor de consument. De verwachting is dat een wetsvoorstel begin 2017 bij de Kamer wordt ingediend.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.