Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder valpartijen door Zorg voor Beter

Redactie Zorgvisie
In instellingen die aan het verbetertraject Valpreventie van Zorg voor Beter hebben meegedaan, is het aantal mensen dat in een jaar viel gemiddeld bijna dertig procent verlaagd. Het aantal mensen dat meer dan één keer viel, daalde zelfs met veertig procent.

Het weghalen van obstakels in gangen, het aanschaffen van speciale stoelen en badmatten, het aanpassen van de medicatie of het laten doen van bewegingsoefeningen verkleind de kans op een val in verzorgingshuis of thuiszorginstelling. Dat is een van de bevindingen uit het Verbetertraject Valpreventie van Zorg voor Beter. In dit traject hebben vijftien teams uit de gehandicaptensector, verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg een jaar lang maatregelen genomen om het aantal valincidenten te verlagen.

Analyse

“De grootste verdienste van het verbetertraject Zorg voor Beter is dat zorgverleners merken dat ze echt iets kunnen doen”, aldus projectleider Juliette Vaal van Vilans. “Ze zien snel resultaat en dat werkt motiverend.” Om meer valincidenten te voorkomen is volgens Vaal een grondige analyse van de incidenten erg belangrijk. Lag de oorzaak bij de valler zelf, kwam het door de omgeving of was het een combinatie? (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links:

‘Zorg voor Beter mag door tot juni 2011

‘Zorg voor Beter’ levert resultaten op

Verpleeghuiscliënt valt onnodig vaak

Zorgwetenschapper Jacques Neyens: ‘Verpleeghuis moet controleren op valrisico’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.