Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mineurstemming groot onder financiële professionals ggz

Financiële medewerkers voorspellen flinke krimp in de ggz-sector. Dat blijkt uit een enquête van de beroepsvereniging van zorgfinancials HEAD. Uit de Financiële Zorgthermometer van HEAD blijkt dat financials in ziekenhuizen in tegenstelling tot hun ggz-collega's juist groeicijfers verwachten die boven het door het ministerie gestelde groeiplafond van 2,5 procent uit zullen komen.
Mineurstemming groot onder financiële professionals ggz

Hoewel de in totaal 202 respondenten van deze enquête in het tweede kwartaal nog dachten dat de omzet in de ggz ongeveer gelijk zou blijven, antwoorden de professionals in het derde kwartaal in overgrote mate dat zij een sterke daling van de omzet in de ggz verwachten. 45 procent van de ondervraagden in de ggz verwachten dat de impact van de bezuinigingen ‘zeer groot’ zal zijn en 42 procent verwacht een ‘groot’ effect. 65 procent verwacht reorganisaties via natuurlijk verloop en 65 procent verwacht dat de eigen organisatie minder zorg zal gaan leveren.

Ziekenhuizen

De stemming onder de financiële medewerkers van ziekenhuizen is veel rooskleuriger. 47 procent van hen verwacht een productiegroei van 2,5 procent. Een gedeelte van 42 procent verwacht zelfs boven de 2,5 procent uit te komen. Dat is opmerkelijk omdat ziekenhuizen van het Rijk niet harder mogen groeien dan 2,5 procent.

Rol verzekeraars

Een andere opvallende uitkomst van de HEAD-enquête is het aandeel van 64 procent van de respondenten dat verwacht de administratieve organisatie nog niet helemaal gereed te hebben voor de invoering van het declaratiesysteem DOT. Eind 2011 zal alleen een ‘definitieve inrichting’ klaar zijn, aldus de respondenten. Ook de verwachting dat de invloed van zorgkantoren en zorgverzekeraars zal toenemen komt duidelijk naar voren. 63 procent denkt dat die invloed zal stijgen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk de Financiële Zorgthermometer, derde kwartaal 2011 van HEAD

NZa maakt nieuwe tarieven voor ggz

Bezuiniging ggz drijft wig tussen werknemer en cliënt

‘Geen groeiruimte ziekenhuizen in 2012’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.