Minister de Jonge over arbeidsmarktcijfers: ‘We hebben geen roze bril op’

Minister Hugo de Jonge (VWS) erkende in het Kamerdebat van 29 mei over de arbeidsmarkt in de zorg dat zijn ministerie te rooskleurig is geweest met de nieuwe cijfers over personeelstekorten. Daarmee kwam hij tegemoet aan geïrriteerde Kamerleden. ‘Het is nog steeds alle hens aan dek.’

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Het personeelstekort in de zorg is nog steeds groot.
Het personeelstekort in de zorg is nog steeds groot. Foto: Hans Wiedl/ZB/picture-alliance

Vorige week presenteerde het ministerie van VWS nieuwe prognosecijfers over de personeelstekorten in de zorg. In 2022 zijn er niet 125.000 mensen te weinig in de zorg, maar 80.000. Volgens het bijbehorende persbericht was dit te danken aan het effect van kabinetsbeleid. ‘Aanpak personeelstekort zorg werkt’, luidde de kop. Verder sprak het bericht van een prognose dat het tekort nog verder terug zou kunnen lopen naar 55.000 in 2022.

Irritaties

Dat leidde tot verontwaardiging in de Kamer. Maarten Hijink van de SP trapte het algemeen overleg over de arbeidsmarkt in de zorg dan ook stevig af met een quote van

1
509

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. De loonkosten die horen bij 55.000 zorgmedewerkers zijn rond de 3 miljard euro. Deze moeten er ook eventjes bij in alle hoofdlijnakkoorden etc. Zo niet dan kan geen zorginstelling de benodigde extra medewerkers betalen.

    Dit terwijl het HLA ziekenhuiszorg op 0% groei inzet. De wachtlijsten groeien deze zomer tot ver boven de treeknormen. Chapeau.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.