Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister dreigt ziekenhuisgroep met sancties

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Noordwest Ziekenhuisgroep dreigt de SEH te sluiten als er geen extra geld op tafel komt. Minister Schippers vindt dit onaanvaardbaar en dreigt met sancties.
Nwz Den Helder.liggend

Schippers wijst er op dat dit besluit ten koste gaat van alle inwoners in de regio. Ze heeft dit ook aan de Kamer laten weten.

SEH

De Noordwest Ziekenhuisgroep, zorgverzekeraar VGZ, de NZa en VWS zijn al jaren verwikkeld in een spelletje zwartepieten. Iedereen wil dat de SEH in Den Helder open blijft, maar niemand wil de extra kosten betalen. De ziekenhuisgroep heeft naar eigen zeggen extra geld nodig en de twee miljoen euro beschikbaarheidsbijdrage die de NZa heeft toegezegd, is te weinig. Er is nog minstens 9 miljoen euro nodig. Maar de NZa en VWS willen deze rijkssubsidie niet verhogen en VGZ heeft weliswaar officieel gemeld garant te staan, maar de concrete uitwerking van deze garantstelling is volgens de laatste berichten uit de Noordwest Ziekenhuisgroep nog helemaal niet duidelijk.

Op 25 augustus stuurde de ziekenhuisgroep minister Edith Schippers een brief waarin het bestuur meldde de SEH en de afdeling acute verloskunde in Den Helder volgend jaar te sluiten als er niet jaarlijks 9 miljoen extra geld ter beschikking komt. Het besluit hierover zou er voor 1 oktober moeten zijn.

‘Onaanvaardbaart’

Deze brief schoot Schippers in het verkeerde keelgat. Zij noemde het dreigement ‘ongepast’. ‘Burgers en patiënten in uw regio hebben juist waar het gaat om acute zorg, recht op duidelijkheid. Zij moeten kunnen rekenen op de bereikbaarheid van bij uitstek deze zorg. U heeft de verantwoordelijkheid voor het leveren van deze goede zorg.’ De dreiging om de SEH en verloskunde te sluiten is ‘onaanvaardbaar’ en Schippers dreigt terug met de inzet van haar bevoegdheden als de ziekenhuisgroep doorzet.

Noordwest Ziekenhuisgroep

De Noordwest Ziekenhuisgroep heeft laten berekenen dat het 24/7 openhouden van de acute zorg op locatie Den Helder het ziekenhuis jaarlijks 11 miljoen euro kost. Het ziekenhuis krijgt, via de algemene regeling beschikbaarheidsgelden, slechts 2 miljoen euro subsidie. Veel te weinig voor dus voor het locatieprofiel dat de ziekenhuisgroep voor ogen heeft en dat ook de instemming zou hebben van de dominante zorgverzekeraar: VGZ. Schippers vindt dat VGZ over de brug moet komen: ‘Als de zorgverzekeraar instemt met een locatieprofiel, dan dient de verzekeraar ook voor de bekostiging daarvan te zorgen. Dat geldt in heel Nederland en dus ook in Den Helder.’

Locatieprofiel

Zij adviseert ziekenhuis en VGZ om samen opnieuw naar het locatieprofiel te kijken en te bezien of de wensen voor de locatie Den Helder en de beschikbare financiering met elkaar in evenwicht zijn te brengen. ‘Het is in ieder geval niet aan de orde dat de overheid, dat wil zeggen de belastingbetalers, moet bijbetalen voor een locatieprofiel waar de verzekeraar wel mee instemt maar dat de verzekeraar niet bereid is te financieren.’

NZa

De NZa heeft VGZ in een gesprek gewezen op zijn verantwoordelijkheid en VGZ heeft laten weten te waarborgen dat er in Den Helder een SEH en acute verloskunde beschikbaar blijven. Op 11 september is een gesprek met het ziekenhuisbestuur het standpunt van VWS nog eens toegelicht, maar dit leidde slechts tot een nieuwe brief van het ziekenhuis. De NZa zou geen rekening houden met de bijzondere omstandigheden van de zorg in Den Helder. Op deze manier is er ‘in redelijkheid geen normale exploitatie mogelijk.’ Van ons mag niet worden verwacht dat de zorg op beide locaties in gevaar komt en dat er bedrijfseconomische risico’s worden genomen als gevolg waarvan de continuïteit van de hele organisatie gevaar loopt.’

‘Duidelijkheid’ gevraagd

De Noordwest Ziekenhuisgroep laat desgevraagd weten dat er deze en komende weken gesprekken worden gevoerd. Het ziekenhuis heeft nog geen zicht op de concrete uitwerking van de garantie die VGZ af heeft gegeven. ‘Die duidelijkheid is nodig om te bepalen of er inderdaad een korte-termijnoplossing is.’ Op de lange termijn wil het ziekenhuis een aanpassing van de regeling beschikbaarheidsgelden, dat komt neer op 9 miljoen euro extra per jaar.

VGZ

VGZ meldt slechts dat er partijen nog steeds in overleg zijn over een ‘gezamenlijke duurzame oplossing’. ‘In de tussentijd garanderen de zorgverzekeraars dat de huidige spoedzorg beschikbaar blijft.’ Over vier dagen is het 1 oktober.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.