Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minister Helder: ‘Kwaliteitskader verpleeghuiszorg is onhoudbaar’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het huidige Kwaliteitskader verpleeghuiszorg is door het personeelstekort in de ouderenzorg onuitvoerbaar. Minister Conny Helder voor Langdurige zorg wil het daarom aanpassen. Dat zei ze in het Kamerdebat over de hoofdlijnen van het VWS-beleid op 8 maart.
VWS-minister Helder
Minister Conny Helder door Martijn Beekman
Premium

Drie bewindspersonen van het ministerie

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. De politiek zal blijven falen om de steeds hogere zorgkosten te beteugelen, of een antwoord te vinden voor het personeelsgebrek, als niet het al decennia oplopende gebrek om onze jeugd recht van houding en sterk van lijf en leden te laten opgroeien, onder ogen wordt gezien. De borging en de controle hierop is door diezelfde politiek aan de kant gezet. De koe in de kont kijken is zelden weinig verheffend of leuk, maar vanuit basaal geneeskundige blik is het de Mammoetwet geweest, die de preventiekracht, die ooit in het onderwijs zat en die via het onderwijs stevig in de common sense werd gebracht (o.a. uitrol Gezondheidsleer via de Huishoudscholen) heeft doen verdwijnen . Maar de politiek mag gerust weten, dat het academisch medisch “apparaat” haar kennis en kunde om preventieve geneeskunde in de top van haar ambitie te houden schromelijk heeft verwaarloosd en heeft laten afsterven door van de Duitstalige leerboeken af te stappen en de puur oplossingsgerichte Amerikaanse geneeskunde binnen te halen. Waar ik op de HBS nog leerde dat de Geneeskunde bestond uit de Gezondheidsleer en de Ziekteleer, kwamen de Amerikanen slechts met drive in het laatste aanzetten. En dat wordt, net als nu in de USA , enorm duur betaald. Waarom? Zonder de Gezondheidsleer is het onmogelijk om kinderen vanaf de start naar volle gezondheid te leiden.
   Wat is er aan de hand met de jeugd? Door snel stijgende welvaart en door technologische overname door apparaten, van TV tot smartphone, van met auto’s gebracht worden tot eigen scooters en e-bikes komt noch het hele bewegingsapparaat, noch het centraal en perifeer zenuwstelsel toe aan een normale ontwikkeling vanaf de start, laat staan dat het nog tot optimalisatie kan komen. Zelfs de sportbonden klagen steen en been, maar die begrijpen niet dat sport echt iets anders is dan gymnastiek , ooit zelfs wettelijk verplicht onderdeel van de preventieve geneeskunde. Als ook kennis en kunde in Hygiene rond houding en bewegen in het onderwijs, dat heette voorheen gymnastiek wordt afgebouwd, dan gaat het niet goed met het kinderlichaam. En volgt de bovenkamer bijna vanzelf. Het is niet voor niks dat mijn generatie (babyboomer?) behoorlijk goed in deze werd “afgebakken” door die overheidsbemoeienis met Lichamelijk Opvoeden. Alleen roken, alcohol, veel en verkeerd zitten en stress gingen daar afbreuk op doen. De jeugd is al langer breed minder inzetbaar geworden en is al vroeg chroniciteit aan het stapelen ( VerweyJonker Instituut rapport 2017: 1,3 miljoen 0-25-jarigen met al min. een chron. diagnose).
   Een helder voorbeeld heeft de overheid zelf in huis: Bij Defensie ( ambtenaren) werd door Gen.b.d. Mart de Kruif bij zijn afscheid in 2016 al een absurde stijging van uitval in de Landmachtopleidingen van 6% naar 50% in zijn 25 jaar verantwoordelijkheid hiervoor gemeld. In de rapportages aan de Tweede Kamer, wordt de nog verder opgelopen uitval, boekhoudkundig weggepoetst en verdoezeld. Vervang Leger door Zorg en rekruut en soldaat door leerling en verpleegkundige en je snapt het probleem. Kijk naar de 2 miljoen rugklachten in Nederland (RIVM) of de weer verdubbelde blessurecijfers. Het stelselmatig weg gaan houden van kennis en kunde om het opgroeiende kinderlichaam sterk te maken en duurzaam gezond te laten bewegen (klassieke orthopedie/ gymnastiek/ heilgymnastiek) stelt onze maatschappij voor immense problemen. Wrang, dat juist in het “oude Oostblok” deze kennis en kunde in common sense en onderwijs geborgd is gebleven. En dat nu de jeugd van twee volken hier elkaar mee naar het leven moeten staan.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.