Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Minister keurt ingreep IGZ bij Ruwaard goed

Redacteur Zorg+Welzijn
‘De situatie is zorgelijk en dus is het goed dat is ingegrepen.’ Aldus minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Ze wil op dit moment geen oordeel geven over het late ingrijpen op de afdeling cardiologie van het Ruwaard Van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Maar ze is positief over dat er maatregelen zijn genomen door IGZ.
Minister keurt ingreep IGZ bij Ruwaard goed

Minister Schippers wil geen oordeel vellen over het optreden van de IGZ, die al op de hoogte was van misstanden op de afdeling cardiologie. Schippers: ‘De inspectie is nu bezig en dan is het niet gebruikelijk dat ik daar in ga roeren. Ze hebben een onafhankelijke bevoegdheid om op te treden. Daarvan hebben ze gebruik gemaakt met niet mis te verstane maatregelen en die zullen dus zeker ook nodig zijn.’

Beoordelen

De minister vindt dat het optreden van de IGZ pas goed is te beoordelen als de zaak afgerond is. ‘Wat nu van belang is, is dat patiënten weten waar ze aan toe zijn. Voor cardiologie kunnen ze niet veilig naar dit ziekenhuis en daarom is die afdeling gesloten.’

Nieuwe inspecteur

Dat er verbeteringen bij de Inspectie nodig zijn, erkent minister Schippers: ‘Dat is al eerder geconstateerd.’ De verantwoordelijkheid voor verbetering ligt nu in handen van de nieuwe inspecteur-generaal bij de IGZ die per 1 december begint, Ronnie van Diemen.

Concentreren

Schippers wil niet vooruitlopen op de vraag of de cardiologie-afdeling in Spijkenisse op enig moment weer open gaat. Wel kunnen we constateren dat het algemene beleid van de minister is om ingewikkelde specialismen met complexe ingrepen, hoge technologie en dure apparatuur te concentreren in een beperkt aantal ziekenhuizen ‘juist omdat de kwaliteit dan beter is gegarandeerd.’

Aangifte

De nabestaanden van een overleden man van 72 jaar uit Spijkenisse hebben vrijdag bij het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam aangifte gedaan tegen een cardioloog en internist van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. De twee worden beschuldigd van zware mishandeling, poging doodslag en het in hulpeloze toestand laten van een patiënt in 2009. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP)

Lees meer

Cardiologen Ruwaard van Putten geschorst door IGZ

Ook polikliniek cardiologie Ruwaard gesloten

‘Patiënten Ruwaard mogelijk overleden door fouten’

Ruwaard van Putten onder verscherpt toezicht

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zelfs de minister probeert IGZ uit de wind te houden. De vraag die iedereen heeft is echter of de timing van de IGZ-ingreep niet te toevallig samenhangt met de publicatie van kritische rapporten over het IGZ zelf. Heeft IGZ langer gewacht dan normaal en daardoor levens geriskeerd? Of juist onterecht patienten bang gemaakt? Feit is dat de plotselinge stroom van ingrepen en persberichten van IGZ rondom de publicatie van de onderzoeken naar het functioneren van IGZ zelf, twijfelachtig zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.