Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Minister Klink biedt bijstandsregeling aan’

Minister Klink zei vrijdag 12 oktober in NRC Handelsblad de garantie te geven dat geen enkel ziekenhuis failliet gaat door het nieuwe bouwbeleid van VWS. Zorgvisie vroeg aan enkele bouwende ziekenhuizen: “Bent u gerustgesteld? ”

Laurens Touwen, bestuurder Reinier de Graaf Groep:

“Wij zijn geenszins gerustgesteld. Klink verlamt het ondernemerschap in de zorg. Hij neemt geen beleidsmatige stap om dit probleem op te lossen. Hij straalt de boodschap uit: ‘je moet zelf je boontjes doppen’, maar tegelijkertijd legt hij een beperking op. De commissie van wijzen die Klink nu wil instellen, blijft een toets achteraf. Dat is niet fair. Het betekent dat je als ziekenhuis maar moet afwachten of je naderhand in aanmerking komt voor financiële compensatie. Bovendien, als je nèt niet door je hoeven zakt en jarenlang hebt moeten ploeteren, loop je het risico dat je niets krijgt want je gaat niet failliet. Als instelling kun je daar nog jarenlang verlamd door blijven.”

Peter de Kubber, bestuurder Jeroen Bosch Ziekenhuis:

“Nee, dat zijn wij niet. We krijgen straks een soort bijstandsuitkering achteraf waarbij we zelf ook nog moeten aantonen dat we daarvoor in aanmerking komen. Wat is nu wijsheid voor je intern beleid? Wij zijn bezig ons eigen vermogen te versterken met als risico dat we dat straks weer moeten inleveren. Zorg nu voor de nieuwbouwziekenhuizen, dat zijn er ongeveer tien, voor voldoende compensatie vooraf. Dan kan daarna iedereen met een big bang aan de slag.”

Marjanna Sint, bestuursvoorzitter Isala klinieken:

“Op zichzelf ben ik blij dat de minister erkent dat er veel op de sector afkomt, maar de kern van zijn verhaal blijft dat je als ziekenhuis eerst grote problemen moet hebben voordat het ministerie over eventuele hulp gaat nadenken. Er zijn te veel mitsen en maren aan zijn garantie verbonden dat geen ziekenhuis failliet hoeft te gaan. En neem de aanstelling van een bewindvoerder. Dan zit je al diep in de problemen, misschien is er zelfs al sprake van een surseance. Ik zou zeggen tel uit je winst als bestuurder. Mijn voorstel aan de minister is: objectiveer het probleem en los het aan de voorkant op.”

Jack Thiadens, bestuursvoorzitter Martini Ziekenhuis:

“De weg naar liberalisering van het vastgoed is geplaveid met bezuinigingsmaatregelen, waarvan er in het Kamerdebat niet een is verzacht. De minister biedt enkel een soort bijstandsregeling aan voor ziekenhuizen die dreigen om te vallen. Met sussende woorden heeft Klink de Kamer over de streep getrokken, maar de sector heeft geen enkele duidelijkheid gekregen. De bewijslast ligt bij ziekenhuizen. De steunregeling behelst een integrale beoordeling; dat vind ik niet juist. Deze minister zal straks veel in de Kamer te vinden zijn om problemen die zich bij de ziekenhuizen zullen manifesteren, uit te leggen en aan te geven of hij dan wel of geen steun toezegt.” (Zorgvisie – Philip van de Poel en Carina van Aarsten)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.