Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Mislukte IT-projecten kosten jaarlijks 6200 miljard dollar’

Mario Gibbels
Mislukte IT-projecten kosten de maatschappij wereldwijd 6,2 biljoen dollar. Dat komt neer op bijna 9 procent van het bruto binnenlands product van alle landen opgeteld. Tot die conclusie komt Roger Sessions, een expert in complexiteitsvraagstukken.

Automatiserings Gids meldt dat Sessions de nodige aannames doet om tot dat bedrag te komen. Sessions gaat er, op gezag van cijfers van de World Technology and Services Alliance, van uit dat landen gemiddeld 2,75 procent van het bruto binnenlands product besteden aan hardware, software en diensten.

Verhoogd risico

Sessions gebruikt voor zijn schatting gegevens uit de Amerikaanse begroting. Daarin wordt geschat dat 66 procent van de investeringen in IT in projecten met verhoogd risico zit. Volgens Sessions mislukt van die projecten uiteindelijk 65 procent. Als die aannames kloppen, wordt wereldwijd jaarlijks 825 miljard dollar gestoken in IT-systemen die niets opleveren.

Indirecte schade

Daarnaast is er de indirecte schade, zoals: het mislopen van begrote omzetten; de kosten van vervanging van het mislukte systeem; de tijd die binnen de organisatie verloren gaat door de problemen; en verlies aan marktaandeel. Die zijn volgens Sessions een veelvoud van de projectkosten: hij schat dat de indirecte kosten de totale schade met een factor 7,5 opdrijven. Sessions wil de opzet van IT-systemen versimpelen en geeft toe dat zijn cijfers verre van waterdicht zijn. Dat het sowieso om een gigantisch bedrag gaat, is duidelijk. Het is een poging om de omvang van het probleem van mislukkingen bij IT-projecten inzichtelijk te maken. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.