Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Misstanden in Haagse zorgcentrum Florence

Mark van Dorresteijn
Zo'n veertig dementerende ouderen blijken al een jaar lang onder zeer slechte omstandigheden te wonen in het Haagse zorgcentrum Loevestein. Dat blijkt uit een intern rapport in handen van Omroep West dat door medewerkers naar buiten is gebracht.
Misstanden in Haagse zorgcentrum Florence

Het rapport toont aan dat ouderen zijn geïntimideerd door zorgverleners. Het is volgens Florence moeilijk te zeggen hoe lang de intimidatie heeft geduurd. “Het gedrag van de medewerkers is er ingeslepen. Het is geleidelijk aan ontstaan.” Ook werden toiletrondes overgeslagen, luiers niet verschoond en waren de kamers vies en beschimmeld. Er zouden zelfs paddenstoelen uit de muur groeien. Daarnaast brokkelden muren en plafonds af.

Ontslagen

De zaak kwam aan het licht doordat een aantal medewerkers in mei de zorgkoepel Florence op de hoogte stelde van de misstanden. Florence schakelde daarop een bedrijfsrecherchebureau en de gezondheidszorginspectie in. Een maand later werden de afdelingsmanager en vijf medewerkers van de Haagse verpleegkliniek ontslagen.

Renovatie

Florence reageert dat ze al sinds april met de zaak bezig zijn en hebben sindsdien intensief contact gehad met bewoners, familie en cliëntenraad. Verder wordt Loevestein momenteel gerenoveerd. Dat moet volgens binnen twee maanden klaar zijn. Toch worden de problemen maar mondjesmaat opgelost volgens een medewerker die anoniem aan Omroep West vertelt over de misstanden. “De werkdruk blijft gewoon ontzettend hoog. Zeker omdat de afdeling continu onderbezet is.”

Puinhoop

Haags SP-Raadslid Bart van Kent heeft zorgwethouder Karsten Klein (CDA) schriftelijk verzocht om niet weg te kijken en snel in actie te komen. “Dit zijn geen incidenten meer, de zorg in Den Haag is vaak een puinhoop. Klein moet contact opnemen met zijn partijgenoot en minister van Volksgezondheid Klink. Alle verzorging- en verpleeghuizen moeten onder de loep worden genomen en er moet een meldpunt komen zodat er snel kan worden ingegrepen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Rapport

Lees meer:

Het rapport is ook te downloaden via de website van Omroep West.

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. er gaat teveel geld naar de top en te weinig naar de werkvloer.
    personeelstekort, werkdruk – daar komen dergelijke toestanden van! Laat het kabinet een week in een tehuis gaan liggen, maak het 24u mee!personeel in alle verpleeghuizen, moeten het werk eens neerleggen, maar verzorginspersoneel denkt aan de mensen!!

  2. Lees alle reacties
  3. Uit eigen ervaring kan ik melden dat vanaf 1992 tot 1995 ook in een Haags huis deze klachten gemeld zijn. Indertijd wilde ik een documentaire hierover maken en laten zien dat de stront aangekoekt zat aan de billen. Maar ondergetekende is positief ingesteld ….tja blijkbaar werkt dat niet zo.
    Koester je aversie…dus foto’s/beelden van wantoestanden regelmatig bekijken..om tij te keren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.