Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moeder-baby-units Sint Lucas Andreas staan leeg

De zogenoemde moeder-baby-units (mbu’s) van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam staan leeg. Dat meldt vakblad Medisch Contact. De mbu’s worden niet vergoed door de meeste zorgverzekeraars.
Moeder-baby-units Sint Lucas Andreas staan leeg

De units zijn bedoeld voor vrouwen die na de bevalling psychiatrische hulp nodig hebben. In de units kunnen deze moeders bij hun kind blijven, wat zeer belangrijk is voor de behandeling. Op de site van de Telegraaf legt een psychiater het belang van de mbu’s uit: “Wie het boek ‘De gelukkige huisvrouw’ van Heleen van Royen heeft gelezen of de verfilming hiervan heeft gezien, begrijpt dat meteen. Door de scheiding van de pas bevallen vrouw en het kind, wordt de binding tussen moeder en baby verstoord. Die is van groot belang voor de verstandelijke, emotionele en psychologische ontwikkeling van het kind.”

ZN

Op dit moment willen verzekeraars de mbu’s niet vergoeden. Volgens de woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland is het mogelijk een kwestie van afweging van de afzonderlijke verzekeraars: “Er wordt altijd gekeken naar de verhouding kwaliteit en doelmatigheid. Misschien is er een alternatief van begeleiding, via de huisarts of GGZ, die goedkoper is. Langdurige intensievere zorg vindt normaal gesproken niet plaats in een ziekenhuis.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Bevallingsverbod’ op Vlieland en Terschelling

‘Onrust bij vrouwen over thuisbevallingen’

Minister van der Hoeven assisteert bij virtuele bevalling

‘Concentreer bevalingen in aantal ziekenhuizen’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.