Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Mogelijk 1600 valse patiënten in fraudezaak pgb

De twee psychiaters en hun twee handlangers die begin dit jaar zijn gearresteerd voor grootschalige uitkeringsfraude, hebben voor mogelijk 1600 "patiënten" een onterechte uitkering en/of persoonsgebonden budget (pgb) aangevraagd en gekregen. Dat blijkt uit het strafdossier in deze zaak, dat actualiteitenprogramma Nieuwsuur heeft ingezien.
Mogelijk 1600 valse patiënten in fraudezaak pgb

Met behulp van valse medische verklaringen, het om de tuin leiden van controleartsen en het drogeren van zogenaamde ‘patiënten’ is er voor tientallen miljoenen euro’s en mogelijk nog meer gefraudeerd, aldus Nieuwsuur.

Psychiaters

In januari meldde justitie in Rotterdam dat ze twee psychiaters en twee handlangers had aangehouden in verband met fraude rond uitkeringen en pgb’s. Uit het dossier blijkt dat de psychiaters tegen betaling van soms wel vijfduizend euro een valse medische verklaring opstelden, waarin de veelal Turkse ‘patiënten’ schizofreen werden verklaard. Met behulp van die verklaring ging de ‘patiënt’, samen met een van de begeleiders, naar het UWV.

Apatische indruk

Uit afgeluisterde telefoongesprekken concludeert justitie dat de begeleiders de ‘patiënten’ vooraf instrueerden hoe ze zich moesten gedragen bij de controlearts. In sommige gevallen kregen de ‘patiënten’ vooraf een zwaar medicijn toegediend, zodat ze tijdens het gesprek een apathische indruk maakten.

Pgb

Na het verkrijgen van een uitkering wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid werd volgens dezelfde methode een pgb aangevraagd, die soms opliep tot jaarlijkse bedragen van bijna 50-duizend euro. In het dossier beschrijft de politie een gezin, waar vader, moeder en dochter elk een pgb van enkele tienduizenden euro’s kregen. Het pgb wordt veelal contant opgenomen en verdeeld onder de psychiater, de handlanger en de ‘patiënt’.

Medisch dossier

Uit observatiefoto’s in het dossier blijkt dat ‘patiënten’, die volgens de medische verklaring schizofreen zijn, de hele dag op bed liggen en incontinent zijn, gewoon uit hun huis stappen, zelf een auto besturen en gaan winkelen. “Dat staat toch wel haaks op het beeld dat uit het medisch dossier oprijst”, zegt de Rotterdamse officier van justitie Henk van der Meijden in Nieuwsuur.

Medicijnen

De medicijnen die de ‘patiënten’ werden voorgeschreven, werden door het toilet gespoeld of bij de psychiater ingeleverd. Bij psychiater Sinan G. uit Berkel en Rodenrijs werd in zijn huis een kubieke meter aan medicijnen gevonden, dat zijn ongeveer 25-duizend doses. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

In het zorgvisie magazine staat een uitgebreid artikel over fraude

Aanhoudingen grootscheepse pgb-fraude

Poll: Face-to-face-indicatie is de oplossing voor pgb-fraude

Verzekeraars sporen voor miljoenen aan fraude op

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

 1. ha ha is me dat lachen weer een kapitaal verkwist aan de pgb ha ha ha iedereen doet er in de zorg aan mee toch!!!!! graaien en zakken vullen van de burger zijn awbz premie. ook de overheid doet zijn best de gelden worden doorgesluisd naar stichtingen via de zorgkantoren en als deze stichtingen maar investeren in meer persooneel en vastgoed is het de overheid naar de zin dan komt de poen wel via de belasting terug ….punt is alleen dat de burger dit allemaal moet betalen en blijft zitten met een lege beurs

 2. Lees alle reacties
 3. Het zal eens tijd worden dat hier iets tegen gedaan word. mensen die geen slag werk hebben gedaan. en zo alles maar leeg te trekken. dit gebeurt masaal in n-h ook. Ik zit er midden in!! en ja der zouden meer klokkenluiders moeten zijn!!!!
  De rekeningen voor het ziekenfond gilt omhoog? RAAR HE…

 4. Het zal eens tijd worden dat hier iets tegen gedaan word. mensen die geen slag werk hebben gedaan. en zo alles maar leeg te trekken. dit gebeurt masaal in n-h ook. Ik zit er midden in!! en ja der zouden meer klokkenluiders moeten zijn!!!!
  De rekeningen voor het ziekenfond gilt omhoog? RAAR HE…

 5. ben ik nou een profeet, of heb ik zelf met die toestanden te maken gehad??
  Er is niets individueel hier tegen te doen, want het is een hele lobby, die je gewoon wegkijken.Niet meedoen, er staan honderden in de rij te wachten!
  Ga maar als klokkenluider te werk, dan krijg je het hele spul over je heen!!??

 6. oke altijd de pgb, maar hoeveel personen zitten met een foute aanvraag door een psychiater niet in de zorg van ZIN. Instellingen controleren echt niet of het wel klopt.
  Ze gaan er vanuit net als bij de PGB dat de CIZ haar werk goed doet.
  Nu worden alles over een kam gehaald en moeten de echte onder de slechte lijden.
  Als er 1600 in de pgb zitten, misschien zitten er dan nog veel meer in de zin, omdat niet iedereen de pgb ziet zitten.
  dus een leuke klus omdat eens uit te gaan zoeken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.