Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mogelijk nieuwe dbc voor digitaal consult specialisten

Minister Edith Schippers verkent of de bekostiging van e-health aangepast kan worden. Bijvoorbeeld door een aparte dbc te maken voor digitaal consult in de medisch specialistische zorg. Dat schrijft de minister in reactie op het recente advies over e-health van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.
portaal.jpg

Schippers verkent aanpassingen die ervoor zorgen dat er voldoende financiële ruimte is om afspraken over digitale innovatie te kunnen maken, zonder dat deze bekostiging op uren is gebaseerd. Alternatieve manieren om e-health te bekostigen anders dan in een uurtarief, zijn bijvoorbeeld bekostiging op basis van uitkomsten of op basis van gerealiseerde waarde.

Gebruik stimuleren
Het ministerie werkt momenteel aan drie specifieke voorbeelden. Ten eerst kijkt het ministerie of voor medisch specialistische zorg een digitaal consult opgenomen kan worden als standaardcontactmogelijkheid in de diagnosebehandelingcombinatie (dbc). Ook verpleegkundig specialisten en specialistisch verpleegkundigen zouden in staat gesteld moeten worden om deze dbc te openen. Ten tweede wil Schippers voor de huisartsenzorg verkennen of een digitaal contact opgenomen kan worden als declaratiemogelijkheid wanneer een arts, zonder consult, de digitale input van een patiënt beoordeelt. Dit kunnen bijvoorbeeld zelfmetingen van de bloeddruk zijn. Ten slotte gaat Schippers voor de ggz bekijken of e-healthmodules mee kunnen tellen in de productstructuur van de gespecialiseerde ggz en de basis-ggz. Dit stimuleert gebruik van e-health binnen een behandeling zonder dat er eerst aparte inkoopafspraken voor nodig zijn. Lees hier de brief van de minister.

Dossier e-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.