Mondhygiënist krijgt meer bevoegdheden

Geregistreerd mondhygiënisten mogen straks beginnende gaatjes vullen, verdoving toedienen en röntgenfoto’s maken, als het aan de minister ligt. Minister Bruins heeft hiertoe een voorstel gestuurd aan de Tweede Kamer.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Mondhygiënisten mogen gaatjes boren, KNMT, NVM
Foto: Adobestock

Het gaat om een vijfjarig experiment dat op 1 januari 2020 van kracht zou moeten worden en het betreft mondhygiënisten die zijn afgestudeerd in 2006 of later omdat zij deze voorbehouden handelingen in hun opleiding hebben gehad. De beroepsvereniging reageert enthousiast. Volgens de tandartsen levert het experiment risico’s op voor patiënten.

BIG

De geregistreerd-mondhygiënist wordt zelfstandig bevoegd tot het verrichten van aangewezen voorbehouden handelingen, dus zonder opdracht van de tandarts. Er komt een register waarin de geregistreerd-mondhygiënisten worden opgenomen en zij gaan onder het Tuchtrecht vallen.

Zorgkosten

Bij de reacties op de internetconsultatie is aangegeven dat de taakherschikking zou kunnen

0
517

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

0
517
Carina van Aartsen
Carina van Aartsen
http://www.zorgvisie.nl
Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.